Έφοδος διαδηλωτών σε αστυνομικό τμήμα στην Οδησσό

Περισσότεροι από 2000 φιλορώσοι επιτέθηκαν την Κυριακή στην έδρα της αστυνομίας στην Οδησσό, μετά την πυρπόληση κτιρίου και τον τραγικό θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων, προκειμένου να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενωμένης Ουκρανίας.

Οι δράστες, οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος τους επευφημούσε και φώναζε ρυθμικά "φασίστες". Μάλιστα, πολλοί αστυνομικοί μπροστά από το κτίριο δέχθηκαν χτυπήματα με ομπρέλες από κάποιες γυναίκες. 

Οι αστυνομικοί που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου άρχισαν να απελευθερώνουν έναν έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως "ήρωες".  Νωρίτερα, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, κυρίως φιλορώσοι, συγκεντρώθηκανγια να προσευχηθούν και να αφήνουν λουλούδια μπροστά από στο πυρπολημένο κτίριο. 

   

 

 

Αλληλοκατηγορίες για τα γεγονότα της Παρασκευής

Το Κίεβο την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα της Παρασκευής στην τοπική αστυνομία- που απέτυχε να τα αποτρέψει- ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, διέταξε πλήρη έρευνα και δήλωσε ότι η βία ήταν "μέρος ενός σχεδίου υποκινούμενου από τη Ρωσία, για να καταστρέψουν την Ουκρανία".  

"Η τραγωδία στην Οδησσό προκλήθηκε με την άδεια των αρχών από ακραίους εθνικιστές, οι οποίοι έκαψαν άοπλους ανθρώπους. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι μόνο υπεύθυνη για αυτά τα εγκλήματα αλλά και συνένοχη", απάντησε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοβ.

Η Παρασκευή ήταν η χειρότερη μέρα των βιαιοτήτων στην Ουκρανία από τις 21 Φεβρουαρίου, καθώς τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 42 στη φωτιά του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό, με θύματα κυρίως φιλορώσους.   

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.    

Η Ρωσία είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει "τουλάχιστον παράλογο να γίνεται λόγος για εκλογές" στην Ουκρανία όπου κλιμακώνεται η βία, ενώ πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιανουκόβιτς.