Μίτος που όλο και περιπλέκεται είναι η κατάσταση με την Ουκρανία και τη Ρωσία και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε νέο κύκλο κυρώσεων προς 15 Ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά και τις αποφάσεις στης συνόδου της G7 αλλά και τις πιέσεις Ομπάμα.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι πρέπει να ντρέπεται που ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ.
"Αντί να υποχρεώσουν την κλίκα του Κιέβου να καθίσει στο τραπέζι με την νοτιοανατολική Ουκρανία και να διαπραγματευτεί την μελλοντική δομή της χώρας, οι εταίροι μας υπακούουν στα κελεύσματα της Ουάσινγκτον με νέες, εχθρικές χειρονομίες κατά της Ρωσίας", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν επιθυμεί άλλες "Κριμαίες". Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να αναλάβει τον έλεγχο της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
"Δεν έχουμε -και αυτό το υπογραμμίζω- καμία πρόθεση να επαναλάβουμε το αποκαλούμενο σενάριο της Κριμαίας στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία. Δεν υπάρχει έδαφος για τέτοια ανησυχία", δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών στην ενημερωτική ιστοσελίδα gazeta.ru.
Η Gazprom έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Οι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας πάντως δεν ανησυχούν.
Πονομαριόφ: Αν δεν αποσύρετε τις κυρώσεις, δεν διαπραγματευόμαστε για τους αιχμάλωτους παρατηρητές
Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών παρατηρητών μόνον εφ' όσον η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον αρχηγών των ανταρτών.
Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο de facto δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως η επιβολή της απαγόρευσης έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζας) και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκε στον Ντένις Πουσίλιν, αρχηγό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και στον Αντρέι Πούργκιν, έναν άλλο ηγέτη της ανατολικής αυτής περιοχής, "δεν συμβάλλουν στο διάλογο".
Οι έξι παρατηρητές βρίσκονταν στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του Οργανισμου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τέθηκαν υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα αφού αυτονομιστές είπαν ότι βρήκαν ανάμεσά τους έναν ουκρανό κατάσκοπο.
"Θα επαναλάβουμε το διάλογο για το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου μόνον όταν η ΕΕ απορρίψει αυτές τις κυρώσεις", δήλωσε ο Πονομαριόφ. "Αν δεν αποσύρουν τις κυρώσεις, τότε θα εμποδίσουμε την πρόσβαση των αντιπροσώπων της ΕΕ και δεν θα μπορούν να φθάνουν σε μας. Θα το υπενθυμίσω στους φιλοξενουμένους μου του ΟΑΣΕ".