Στο ίδιο τραπέζι Ρωσία – Ουκρανία – ΕΕ για το φυσικό αέριο

Σε διαπραγματεύσεις προσέρχονται Ρωσία και Ουκρανία, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΕ σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, στις 2 Μαΐου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας και ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για τη διεξαγωγή συνομιλιών.

Η Ρωσία είχε προτείνει πρωτύτερα οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εξαιτίας του χρέους ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενδεχομένως μειώνοντας τις παραδόσεις του φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες, το οποίο μεταφέρεται μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πάντως παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο πολεμικός πυρετός ανεβαίνει στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στην περιφέρεια του Ντόνετσκ και του Χάρκοβο, εν όψει και του αυτόνομου δημοψηφίσματος απόσχισης που έχει αναγγελθεί για τις 11 Μαΐου.

Μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του δημάρχου του Χάρκοβο- ο οποίος άνηκε στο Κόμμα των Περιφερειών του έκπτωτου Γιανούκοβιτς- νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο Ντόνετσκ, σε διαδήλωση υπέρ της ουκρανικής ενότητας.

Ο δήμαρχος Γ. Κερνές πυροβολήθηκε στην πλάτη ενώ κολυμπούσε σε ποτάμι. Μετά από 2 ώρες στο χειρουργείο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και σύμφωνα με τη σύζυγό του θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι διέφυγε τον κίνδυνο.