Αγωνία για τους απαχθέντες παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Σλαβιάνσκ

Φόβους ότι οι απαχθέντες παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα χρησιμοποιηθούν από αυτονομιστές ως “ανθρώπινη ασπίδα” εκφράζει η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, που καταγγέλλει ότι το συντονισμό της επιχείρησης απαγωγής τους ανέλαβε ένας Ρώσος, πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

"Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται βρίσκεται και ένα άτομο που έχει άμεση ανάγκη από ιατρική φροντίδα", αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της και προσθέτει ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε έτοιμη να προσφέρει ιατρική φροντίδα, αλλά οι αυτονομιστές απέρριψαν την πρότασή της.

“Οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τους ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με γερμανική πηγή που επικαλείται το Reuters, ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι κάνει τα πάντα προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι, εξηγώντας ότι "λαμβάνει μέτρα για την επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν", χωρίς να διευκρινίζει τι μέτρα λαμβάνει.

"Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αντρέι Κελίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS. "Η Ρωσία, ως μέλος του ΟΑΣΕ θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για το θέμα αυτό."

Την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών ζήτησε σήμερα ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Στην αποστολή του ΟΑΣΕ μετέχουν οκτώ διεθνείς παρατηρητές, ανάμεσά τους και ένας Τσέχος.

Προτείνουν ανταλλαγή κρατουμένων

Οι αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ πάντως δηλώνουν έτοιμοι να ανταλλάξουν τους διεθνείς παρατηρητές τους οποίους κρατούν, με αντάρτες που κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός τους.

Διαβάστε: Ανταλλαγή κρατουμένων προτείνουν οι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ

Έρχονται νέες κυρώσεις

Παράλληλα, ανώτατοι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δήλωσαν σήμερα πηγές της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν σήμερα να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της μη συμμόρφωσής της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ πρόκειται να προσθέσει νέα ονόματα στη λίστα με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.