Πέντε φιλορώσους σκότωσαν οι Ουκρανοί στρατιώτες

Πέντε φιλορώσους πολιτοφύλακες σκότωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών καθώς, εδω και 2 ημέρες, το Κίεβο έχει ενεργοποιήσει και πάλι την "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην οποία συμμετέχει και ο στρατός.

Οι πέντε έπεσαν νεκροί στη διάρκεια συμπλοκής ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να σπάσουν αυτοσχέδια σημεία ελέγχου οι είχαν στήσει οι αυτονομιστές. Ακόμη ένα άτομο από τις κυβερνητικές δυνάμεις τραυματίστηκαν, είπε το Κίεβο.

Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το δημαρχείο στην πόλη Αρτεμβισκ που βρίσκεται μεταξύ του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε στη διάρκεια της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Άρσεν Αβάκοφ, περίπου "70 Ρώσοι στρατιώτες" επιτέθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Επίσης,  οι φιλορώσοι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το δημαρχείο της Μαριούπολης και ο δήμαρχος επέστρεψε στα καθήκοντα του, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία της Γενεύης.

Απειλές για αντίποινα στην Ουκρανία από τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν οι αρχές στο Κίεβο χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπάρξουν συνέπειες.

Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ως "υποχρεωτική" απάντηση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. 

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας "σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της".

"Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη "οξεία φάση" (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις", επισήμανε ο Πούτιν σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

"Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας", συνέχισε ο Πούτιν.

Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.