Μια επίδειξη δύναμης στο πλαίσιο του μπρα-ντε-φερ των μεγάλων δυνάμεων ή απλά ξεκαθάρισμα προθέσεων; "Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο σε έσχατη λύση να χρησιμοποιήσει τη λύση της στρατιωτικής επέμβασης στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Στην τηλεοπτική επικοινωνία που έχει κάθε χρόνο με τους πολίτες, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό" για να βοηθήσει το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις αυτονομιστών.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του στην ιστορία του τελευταίου αιώνα. Όπως είπε ο Πούτιν, "οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες" κατέκτησαν τις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και "τις παραχώρησαν στο Κίεβο στα μισά της δεύτερης δεκαετίας του περασμένου αιώνα".
"Το Χάρκοβο, το Λουχάντσκ, το Ντονέτσκ, το Χερσόν, το Μικολάιβ, η Οδησσός, δεν ήταν μέρος της Ουκρανίας επί εποχής των Τσάρων. Τις περιοχές αυτές τις εκχώρησε όλες η Σοβιετική κυβέρνηση στα 1920. Γιατί το έκανε αυτό ένας Θεός ξέρει...".
Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Πούτιν δήλωσε πως αποτελεί ψευδαίσθηση η πεποίθηση ότι με την ισχύ μπορούν να επιλύονται όλα τα προβλήματα στις διεθνείς υποθέσεις.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχε χαθεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία των δύο χωρών.
"Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς", είπε επικοινωνώντας μέσω τηλεοράσεως με τους Ρώσους πολίτες. "Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της".
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις "εγγυήσεις" που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία.
"Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα --ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή (προέδρου)", δήλωσε ο Πούτιν. "Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας", πρόσθεσε.
"Η Ευρώπη εξαρτάται από το ρώσικο φυσικό αέριο"
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως είναι "αδύνατον" η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο. Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρώσικο αέριο έχει πολλάκις αναδειχτεί ως αχίλλειος πτέρνα της Ε.Ε. που ουσιαστικά περιορίζει την όποια αντίδραση θα μπορούσε να έχει απέναντι στη Μόσχα.
"Πουλάμε στις ευρωπαϊκές χώρες το 30-35% του φυσικού αερίου που χρειάζονται. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι αδύνατο" είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως το "πιο επικίνδυνο κομμάτι" για την προμήθεια αερίου από την Ευρώπη είναι "η Ουκρανία".
Υπερδνειστερία όπως... Κριμαία
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως ο λαός της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιφέρειας του Μόλδοβα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.
"Θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του. Γι' αυτό θα εργασθούμε με τους εταίρους μας", τόνισε.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η προσάρτηση εκ μέρους της της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.