Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία όπου, η μία μετά την άλλη, ρωσόφωνες πόλεις περνούν στον έλεγχο των αυτονομιστών και δηλώνουν την απόσχισή τους από το Κίεβο, ενώ έχει λήξει από το πρωί της Δευτέρας η διορία της κυβέρνησης.
Σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο τη στάση τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές που κατέλαβαν την περιφερειακή κυβερνητική έδρα στο Ντόνετσκ πριν 8 ημέρες και κήρυξαν την επαρχία "Ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία" , ορκίστηκαν σήμερα να συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να πάρουν τον έλεγχο όλων των στρατηγικών υποδομών στην επαρχία.
Στην Χορλίφκα, μια πόλη σχεδόν 300.000 κατοίκων κοντά στο Ντόνετσκ, εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές κατέλαβαν με έφοδο την έδρα της αστυνομίας, πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε γραφεία.
Στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία αναμένεται να είναι το επίκεντρο της ευρείας "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του στρατού, οι ρωσόφιλοι καταληψίες των κτιρίων ζήτησαν την βοήθεια του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκτός από τα κυβερνητικά κτίρια, οι αυτονομιστές κατέλαβαν μια ουκρανική αεροπορική βάση, λίγο έξω από την πόλη.
"Ο πρόεδρος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία και δέχεται πολλά αιτήματα για βοήθεια από τους κατοίκους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Συνολικά, οι αυτονομιτσές διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις ασφαλείας σε 10 πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Ουκρανοί, φιλορώσοι, Μόσχα και διεθνής κοινότητα παρακολουθούν πλέον με τεντωμένα νεύρα το πολεμικό- όπως εξελίσσεται- σκηνικό στην ανατολική Ουκρανία ενώ το Κίεβο συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για αν περάσει στην "αντεπίθεση".
Μάλιστα, σήμερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε από τον ΟΗΕ να προσφέρει τη βοήθειά του στην "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" που σκοπεύει να εξαπολύσει στην περιοχή.
"Η εθνική ασφάλεια και το συμβούλιο άμυνας της Ουκρανίας αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ουκρανών, είναι μια τεχνητή σύγκρουση που έχει στόχο να αποδυναμώσει και να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος", δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.
Από την πλευρά της η Μόσχα χαρακτήρισε "εγκληματική διαταγή" την απόφαση του Κιέβου να βγάλει τον στρατό στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε ότι η περιοχή - ρωσόφωνη ως επί το πλείστον- πρέπει να έχει λόγο στην προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος.
"Η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας αλλά η Μόσχα θέλει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης από το Κίεβο όλοι οι πολίτες της χώρας" δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.