Μια ανάσα πριν τη σύρραξη στην Ουκρανία

Μπαρούτι μυρίζει και πάλι στην Ουκρανία και φαίνεται πως η περιοχή βρίσκεται μια ανάσα πριν τη σύρραξη.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διεξάγει "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην ανατολική πόλη Χάρκοβο. Ήδη έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 70 "αυτονομιστές" για την κατάληψη του κτιρίου της τοπικής διοίκησης, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ.

"Αντιτρομοκρατική επιχείρηση διεξάγεται. Το κέντρο της πόλης είναι κλειστό καθώς και οι σταθμοί του μετρό. Μην ανησυχείτε, μόλις τελειώσουμε θα τους ανοίξουμε και πάλι" γράφει ο Αβάκοφ στο λογαριασμό του στο Facebook.

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, προειδοποίησε το Κίεβο να σταματήσει κάθε στρατιωτική επιχείρηση. "Καλούμε για άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου" αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στον Ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών.

"Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των προσδοκιών των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας σε απάντηση στα νόμιμα αιτήματα (των διαδηλωτών) να προστατεύσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματά τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αβάκοφ είχε κατηγορήσει την Κυριακή το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τις "αποσχιστικές ταραχές" στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.

Η ρωσική Gazprom πιέζει το Κίεβο ενώ τα μεσάνυχτα έληξε το τελεσίγραφο για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ουκρανίας προς τον ενεργειακό κολοσσό. 

Ήδη πάντως το Ντονέτσκ αλλά και άλλες περιοχές εκτός Ουκρανίας, όπως η Υπερδνειστερία, ζητούν την αυτονόμηση τους και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αλά... Κριμαία.