Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε το Σάββατο ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες, ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα.
Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός. Η βάση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που τελούσε ακόμη υπό τον ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλί Μαμτσούρ.
Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την απειλή τους -είχαν εκδώσει τελεσίγραφο- και εισέβαλαν στην ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ στην Κριμαία.
Ερωτηθείς ο Μαμτσούρ για το αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: "Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης".
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC, ακούστηκαν ριπές αυτόματων όπλων και εκρήξεις, αν και όπως εκτίμησε ο σχολιαστής φαίνεται ότι οι τελευταίες προκλήθηκαν από χειροβομβίδες αντιπερισπασμού.
Στη συνέχεια οι Ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρατάχθηκαν άοπλοι και με τις πλάτες γυρισμένες στους Ρώσους στρατιώτες, στον προαύλιο χώρο.
Στο τηλεγράφημα που ακολούθησε, το Reuters αναφέρει ότι ο διοικητής της βάσης είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τους Ρώσους σε άγνωστο σημείο. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα επιστρέψει ασφαλής, αρκέστηκε να πει "αυτό μένει να το δούμε. Για την ώρα βάζουμε τα όπλα μας στις αποθήκες της βάσης".
Ο σμήναρχος Γιούλι Μαμτσούρ επιβεβαίωσε παράλληλα το γεγονός του τραυματισμού ενός Ουκρανού κατά την επιχείρηση κατάληψης της βάσης, μίας από τις τελευταίες σε όλη την Κριμαία που βρισκόταν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.
Οι Ρώσοι είχαν δώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ο υποδιοικητής της βάσης.
Η βάση, πάνω στην οποία μέχρι πριν λίγο κυμάτιζε η ουκρανική σημαία με το γαλάζιο και κίτρινο χρώμα, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
"Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος", δήλωσε στο Reuters ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.
Μόσχα: Υπό τον στρατιωτικό μας έλεγχο η Κριμαία
Η Ρωσία ανακήρυξε επίσημα την Κριμαία υπό το στρατιωτικό της έλεγχο, έστω κι αν απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες πιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να μην παραδίδονται σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
Φιλορωσικές δυνάμεις μπήκαν νωρίτερα στην Αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη.
Οι άνδρες διέσπασαν τον περιμετρικό φράκτη με δύο βαρέα οχήματα, ανέφερε ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στη χερσόνησο, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ένα ασθενοφόρο μετέβη στη βάση μετά τις πληροφορίες ότι ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ σημείωσε ότι η βάση απελευθερώθηκε από τις "ξένες δυνάμεις".
Ο Σελεζνιόφ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια απόπειρα άοπλων φιλορωσικών ομάδων να κάνουν "έφοδο" σε μια από τις βάσεις απωθήθηκε με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Το προσωπικό σε μια άλλη βάση έλαβε ένα ρωσικό τελεσίγραφο, κατά τον ίδιο.
Άνδρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας, Ανατόλι Βαρόσκιν.
Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματος του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό ΠΝ και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε ότι η ρωσική σημαία κυματίζει σε 147 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ήταν προηγουμένως ουκρανικές. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από την Δημοκρατία της Κριμαίας.
Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι έστειλε μια εμπροσθοφυλακή 40 παρατηρητών του στην Ουκρανία. Η εντολή τους δεν αναφέρεται στην Κριμαία και η Μόσχα διεμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χερσόνησο την οποία πλέον θεωρεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία ενέκρινε την αποστολή χθες, τη χαιρέτισε ως μια αναγνώριση της νέας "πολιτικής και νομικής πραγματικότητας".
Η επέκταση του ρωσικού στρατιωτικού ελέγχου στην Κριμαία ακολουθεί την προσάρτηση της χερσονήσου και της Σεβαστούπολης αυτή την εβδομάδα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ουκρανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Στο Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε υποστήριξη για τη νέα φιλοδυτική μεταβατική κυβέρνηση. Αφού συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Μπαν δήλωσε ότι "ο ουκρανικός λαός βιώνει ένα τραύμα που δεν θα έπρεπε να ζει καμία χώρα. Είμαι βέβαιος", πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Γιατσενιούκ, ότι "θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, συναντήθηκε επίσης με τον Γιατσενιούκ και υποσχέθηκε υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση. Ο Γιατσενιούκ ζήτησε γερμανική στρατιωτική τεχνολογία και τόνισε "πρέπει να επανεξοπλίσουμε και να ενισχύσουμε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις".
Στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου επρόκειτο να συνεχίσει την επίσκεψή του στη χώρα ο Σταϊνμάγερ, διαδήλωσαν 2.000-3.000 άνθρωποι εναντίον της κυβέρνησης στο Κίεβο, απαιτώντας την αποκατάσταση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην εξουσία. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης φώναζαν συνθήματα όπως "Ρωσία, Ρωσία" και "δημοψήφισμα".
Στο μεταξύ η διπλωματία της Ρωσίας απέρριψε τις κυρώσεις που επέβαλε σε ανώτατους αξιωματούχους της η ΕΕ, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση». Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει «πραγματισμό».