Σε μία πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κριμαία αποτελεί πλέον ρωσικό έδαφος - το τελευταίο βήμα της νομικής διαδικασίας για την επικύρωση της Συνθήκης για την προσάρτηση της χερσονήσου.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο αναγνωρισμένος από τη Δύση πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, υπέγραφε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση - συμφωνία, την οποία είχε αρνηθεί να υπογράψει πριν 4 μήνες ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκαλώντας το ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας, που τελικά τον ανέτρεψε.
Η υπογραφή "συμβολίζει τη σημασία των σχέσεων" των δύο πλευρών και "τη βούλησή τους να τις ενισχύσουν ακόμη περισσότερο", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με μήνυμά του στο Twitter.
Το κείμενο, το οποίο υπεγράφη από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες, δεσμεύει τις δύο πλευρές σε πολιτική σύνδεση και οικονομική ολοκλήρωση αλλά δεν προβλέπει την μακροπρόθεσμη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η υπογραφή των υπολοίπων κεφαλαίων - τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία μίας ζώνης ελευθέρου εμπορίου και ευρεία οικονομική και δικαστική συνεργασία - μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου και το σχηματισμό νέας ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς και την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και την εισαγωγή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η Κριμαία αποτελεί πλέον παρελθόν και οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα ουσιαστικά δεν αποτελούν "κυρώσεις" για τις πράξεις της, αλλά προειδοποίηση για πιθανές νέες επεκτατικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία, όμως, υποσχέθηκε ότι δε σκοπεύει να προχωρήσεις σε "εχθρικές" ενέργειες και να εισβάλει στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας.