Υπό Ρωσικό έλεγχο ο ουκρανικός στόλος στη Σεβαστούπολη

Μέλη της πολιτοφυλακής που έχει δημιουργηθεί στην Κριμαία με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, εισέβαλλαν αιφνιδιαστικά το πρωί στην ουκρανική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και κατέλαβαν το αρχηγείο- παίρνοντας όμηρο τον  αρχηγό του ουκρανικού στόλου - χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν βία και τα όπλα τους.

Τα περίπου 200 άτομα της πολιτοφυλακής- των "δυνάμεων αυτοάμυνας" όπως αυτοαποκαλούνται"- κατέβασαν τις ουκρανικές σημαίες και τις αντικατέστησαν με τις ρωσικές ενώ έδωσαν στους ουκρανούς ναύτες και αξιωματούχους την επιλογή να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποχωρήσουν για το Κίεβο, να παραιτηθούν και να φύγουν από τη βάση με πολιτικά ρούχα ή να ενταχθούν στον φιλορωσικό στρατό της Κριμαίας. 

Το Πρακτορείο Interfax αναφέρει ότι ο ναύαρχος Σεργκέι Χάιντουκ, ο αρχηγός του ουκρανικού στόλου,απομακρύνθηκε από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.  

Το Κίεβο έδωσε απόψε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ και "όλους τους άλλους ομήρους".

"Σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα" αναφέρεται στο τελεσίγραφο της Ουκρανικής κυβέρνησης.

Το υπό κατάληψη αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκε και ο επικεφαλής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που εδρεύει στη πρωτεύουσα Συμφερόπολη, αντιναύαρχος Alexander Vitko, ενώ τα φιλο-ρωσικά στρατεύματα και οι υποστηρικτές τους φώναζαν "Ρωσία".

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού , οι περισσότεροι φορώντας πολιτικά ρούχα, αλλά οι αξιωματούχοι αποχώρησαν φορώντας τις στολές τους.

  

Αν και εχθές, μετά το βίαιο περιστατικό με δύο νεκρούς σε άλλο ουκρανικό στρατόπεδο στη Συμφερόπολη, οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν πάρει εντολή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους αν κινδυνεύσει η ζωή τους, εν τούτοις σήμερα κανείς δεν άνοιξε πυρ και προτίμησαν να παραδοθούν ειρηνικά.

Λίγο μετά το περιστατικό, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ιγκόρ Τένιουκ, είπε ότι ο στρατός της χώρας δεν θα αποσυρθεί από την Κριμαία, αν και ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε Συνθήκη για να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία.