Ουκρανία: Νεκρός διαδηλωτής στο ανατολικό Ντονέτσκ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην πόλη Ντονέτσκ, της ανατολικής Ουκρανίας

Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ένα εξίσου μεγάλο πλήθος το οποίο διαδήλωνε διαμαρτυρόμενο για την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τις γραμμές των αστυνομικών που επιχειρούσαν να κρατήσουν χωριστά τις δύο ομάδες και συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο νεκρός διαδηλωτής συμμετείχε στη διαδήλωση κατά της Ρωσίας αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πως σκοτώθηκε. 

Σύμφωνα όμως με το Skynews, o φιλοδυτικός διαδηλωτής μαχαιρώθηκε από την αντίπαλη ομάδα και υπέκυψε στα τραύματά του.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος διαδηλωτή σε άλλη ουκρανική πόλη, εκτός του Κιέβου.

Μηνύματα αυτοπτών μαρτύρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς ενώ εικόνες που φτάνουν στα διεθνή πρακτορεία δείχνουν σκηνές χάους: καμένα λεωφορεία και άνθρωποι με ματωμένα πρόσωπα.

 

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες, το κλίμα πόλωσης στην ανατολική Ουκρανία έχει ενταθεί, εξαιτίας της τεράστιας στρατιωτικής άσκησης της Ρωσίας στα σύνορα.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας", είπε ο Τουρτσίνοφ και έκανε και πάλι έκκληση στην διεθνή κοινότητας να δώσει ένα τέλος στην επιθετικότητα της Μόσχας.  

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους από ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού, κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

 Το Ντονέτσκ είναι μια βιομηχανική πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειονότητά του ρωσικής καταγωγής αλλά δεν ανήκει περιφερειακά στην χερσόνησο της Κριμαίας. 

Παρόλα αυτά, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, η πόλη τάχθηκε υπέρ της Ρωσίας- ακολουθώντας το παράδειγμα της Συμφερόπολης και άλλων Κριμαϊκών πόλεων- και συχνά σημειώνονται εντάσεις. Στις 6 Μαρτίου, ο επικεφαλής των φιλορώσων διαδηλωτών στο Ντόνετσκ συνελήφθη στο διαμέρισμά του από αγνώστους και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Την ίδια ώρα, εκρηκτικό είναι το κλίμα στην χερσόνησο, όπου πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση στη Ρωσία. Εκτός από την απροκάλυπτη εμφάνιση των ρωσικών στρατευμάτων, στη πρωτεύουσα Συμφερόπολη πολύ έντονη είναι πλέον και η παρουσία πολιτοφυλακής πιστής στον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς- ένοπλοι με κουκούλες που φρουρούν κάθε σημείο της πόλης και κάνουν ελέγχους.