Έντονες πιέσεις ασκεί η ουκρανική κυβέρνηση στη χερσόνησο της Κριμαίας ενώπιον της εμμονής της να διενεργήσει δημοψήφισμα για απόσχιση από την Ουκρανία.
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, που βρίσκεται στο Κίεβο, προειδοποιεί, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι θα πάψει να αναγνωρίζει το αυτόνομο κοινοβούλιο και την τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας, αν δεν ληφθεί απόφαση για ακύρωση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά και τις επιβεβαιώσεις από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ότι η Κριμαία έχει πρόθεση να ανακηρυχθεί ανεξάρτητη.
Το δημοψήφισμα έχει αποφασιστεί με ψήφο του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας και προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του είναι η Κυριακή 16 Μαρτίου.
Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, σε μια έκδηλη προσπάθεια να πιέσει περισσότερο προς την αντίθετη κατεύθυνση απ' ό,τι φέρεται να έχει αποφασιστεί στη χερσόνησο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας με την εισβολή στην Κριμαία.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στην Κριμαία είναι το γεγονός ότι μόνο αεροπλάνα από τη Μόσχα προσγειώνονται πλέον στην Κριμαία, ενώ όλες οι άλλες πτήσεις έχουν ανασταλεί.
Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος την Πέμπτη μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σχετικά με την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν τους αυτονομιστές: "Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πλευρές. Αυτές είναι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας".
Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε "διαφανείς" διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να καλλιεργηθεί μία νέα σχέση, στην οποία η Μόσχα θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.