Μία ήσυχη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Συμφερόπολης, της Σεβαστόπολης και των άλλων πόλεων-κλειδιών της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου εδώ και μία εβδομάδα διεξάγονται επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια. Μετά το χθεσινό επεισόδιο πυροβολισμών σε στρατιωτική βάση και την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή από τη Μόσχα, το πρωινό στην περιοχή μοιάζει σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα.
Στις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι- ο οποίος αναχώρησε χθες αργά το απόγευμα από το Κίεβο- και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να έχουν ζωτικής σημασίας διμερείς συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών στην κριμαϊκή χερσόνησο.
Κέρι και Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο μιας προγραμματισμένης διάσκεψης για τον Λίβανο στο Παρίσι, όπου όμως το καυτό θέμα της ατζέντας θα είναι η νοτιοανατολική, ημιαυτόνομη χερσόνησος της Ουκρανίας.
Λίγο πριν τη κρίσιμη συνάντηση, ο Λαβρόφ δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ότι η Μόσχα επιμένει ότι "η εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου", η οποία προβλέπει μια ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού με εκπροσώπους από όλες τις περιφέρειες της χώρας, και όχι μόνο του φιλοευρωπαϊκού Κιέβου.
Διαβάστε: Τζόν Κέρι : Θα σταθούμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού
Επιπλέον- καθώς το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει τις νέες Ουκρανικές αρχές και αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με την παράνομη και πραξικοπηματική όπως την αποκαλεί, ηγεσία του Κιέβου- το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει σήμερα δύο διαφορετικά συμβούλια: ένα με την Ρωσία και ένα ξεχωριστό με τις νέες ουκρανικές αρχές.
Την ίδια ώρα, απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθ' οδόν για την Κριμαία προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση ενώ το το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ομάδα ειδικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(ΟΑΣΕ)θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για την παράνομη ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή , περιγράφοντάς τις στρατιωτική παρουσία ως "πράξη επιθετικότητας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" . Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν επιδοθεί σε ένα διπλωματικό πόκερ, με απειλές κυρώσεων και αντίποινα να εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές.
Διαβάστε: Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα, σε πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ
Παρά τις μεγάλες διαφορές ωστόσο, και οι δύο πλευρές έχουν υπαινιχθεί ότι θα προτιμούσαν να ξεκινήσουν ένα διάλογο για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην ωρολογιακή βόμβα της Κριμαίας. Μάλιστα, σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η πολιτική ένταση να επηρεάσει την οικονομική συνεργασία με τους "παραδοσιακούς εταίρους" της Ρωσίας.
"Υπάρχει δεδομένη πολιτική ένταση, δεν πρέπει να επηρεάσει την τρέχουσα οικονομική συνεργασία. Δεν είναι αναγκαίο να επιβαρύνουμε την δύσκολη κατάσταση, έχουμε ανάγκη να συνεργασθούμε με τους παραδοσιακούς μας εταίρους- υπηρετώντας παράλληλα τα δικά μας συμφέροντα, φυσικά. Δεν είναι ανάγκη να περιπλέκουμε την κατάσταση", είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος - ο οποίος δίνει σημασία στην αποκλιμάκωση της έντασης "με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου", θεωρεί όρο για τις συνομιλίες την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία- άρα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα στρατόπεδα, τα αεροδρόμια και τα συνοριοφυλάκια τα οποία έχουν καταλάβει. Όσον άφορα στο ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν, ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.
Στο πλαίσιο των διπλωματικών πιέσεων προς τη Μόσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G-8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.