Μετά την χθεσινή "λαϊκή" παρουσίαση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Πλατεία Ανεξαρτησίας , το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού τον φιλοευρωπαίο Αρσένι Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος "Πατρίδα" της ηγέριας της Πορτοκαλί Επανάστασης, Γιούλιας Τιμοσένκο.
Εχθές ο 39χρονος πολιτικός είπε χαρακτηριστικά στις δεκάδες χιλιάδες Ουκρανών της Μαιϊντάν "Καλωσήλθατε στην Κόλαση" και στη σημερινή ομιλία του ο Γιατσένιουκ επανέλαβε ότι θα ληφθουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς άφησε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
"Πρέπει να υπογράψουμε αμέσως μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Γιατσένιουκ. "Μόλις υπογραφεί μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα έλθουν χρήματα στα ταμεία μας και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη συναλλαγματική αξία» της γρίβνα", του ουκρανικού νομίσματος, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο σημειώνει συνεχώς νέα αρνητικά ρεκόρ.
"Δεν έχουμε άλλη λύση από το να λάβουμε αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων, η μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού", προειδοποίησε ο Γιατσένιουκ.
"Σήμερα ζητήσαμε από το ΔΝΤ να στείλει μια αποστολή και ελπίζουμε ότι θα είναι εδώ την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε και νέος υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σλάπακ
"Θα είναι ένα νέο πρόγραμμα. Θα ζητήσουμε τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια και τότε θα ξεκαθαρίσει", πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ απάντησε ότι έλαβε το σημερινό επίσημο αίτημα της Ουκρανίας και είναι έτοιμο να απαντήσει "τις επόμενες ημέρες".
Στο Κίεβο, έξω από τη Βουλή, οι φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί ακόμα πανηγυρίζουν την πτώση του Γιανούκοβιτς. Προς το παρόν, αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθεροι...
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Κριμαία. "Απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα από αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία. Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι".
"Η Ουκρανία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ξεκαθάρισε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας- αν και η πλειοψηφία των πολιτών στα ανατολικά της χώρας, έχει διαφορετική άποψη.
Ο Γιατσένιουκ διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, θέση την οποία, όπως λένε οι αναλυτές θα διεκδικήσει η Γιούλια Τιμοσένκο.
Ρωσικές σημαίες στο κοινοβούλιο της Κριμαίας
Την ίδια ώρα, οι ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της χώρας θυμίζουν καζάνι που βράζει.
Στη πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης επαρχίας, Συμφερούπολη, ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο και το κτίριο που στεγάζεται η έδρα της κυβέρνησης και - αφού κατέβασαν την ουκρανική- ύψωσαν την ρωσική σημαία.
Στη Σεβαστούπολη, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης για να προστατεύσουν την πόλη τους από τους φιλοουκρανούς Τατάρους της Κριμαίας και όσους καταφτάνουν από τα δυτικά της Ουκρανίας.
Σε πολλά σημεία του δρόμου, που ενώνει τη Σεβαστούπολη με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη, έχουν στήσει οδοφράγματα και σημεία ελέγχου.
Πλήθος κόσμου αναχωρεί ακόμα και με λεωφορεία από τη Σεβαστούπολη, με σκοπό να διαδηλώσουν υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Διαβάστε ακόμα: Δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της Κριμαίας: Απόσχιση προ των πυλών και κίνδυνος για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή
Μπροστά στο βίαιο διχασμό των πολιτών της χερσονήσου και τα επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας- μετά την πτώση Γιανούκοβιτς- η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα "προστατεύσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών" της, δηλαδή των ρωσόφωνων πληθυσμών και έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις υψηλής ετοιμότητας, με 150.000 στρατιωτικούς να έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.