Στο ισοπεδωμένο Κίεβο της "επόμενη μέρας" μεταβαίνει τη Δευτέρα η Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, καθώς εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος μιας "διχοτόμησης" ανάμεσα σε ανατολικό- φιλορωσικό και δυτικό- φιλοευρωπαϊκό μπλόκ.
Η ΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και "καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν έναν αληθινό και ανοικτό διάλογο για να καταλήξουν σε μια οριστική λύση, για προστατεύσουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας" αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η Μόσχα- σύμμαχος του έκπτωτου προέδρου Γιανούκοβιτς- κατηγορεί την αντιπολίτευση στην Ουκρανία ότι δεν τήρησε τη συμφωνία και κατέλαβε ήδη την εξουσία, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία, ενώ διοργάνωσε συλλαλητήρια υπέρ της φιλορωσικής πολιτικής και του Γιανούκοβιτς σε πολλές ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας.
Η Ρωσία μάλιστα φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στο Κίεβο- έπειτα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του Σαββάτου και την αποπομπή Γιανουκόβιτς- αφού διεμήνυσε στην νέα τάξη πραγμάτων ότι δεν πρόκειται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα τη χρειαστεί για να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπ. Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ.
επιπλέον, αργά το βράδυ της Κυριακής, η διπλωματία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ανακαλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουκρανία στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, σχετικά με την "επιδεινούμενη κατάσταση" στο Κίεβο.
Παρότι η ακραία ένταση των τελευταίων ημερών καταλάγιασε, οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν μεγάλες, καθώς δείχνει ταυτόχρονα βαθιά διχασμένη και στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Ο Πολωνός πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ τόνισε ότι υπάρχουν δυνάμεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές , αλλά το αίνιγμα έλυσαν οι ΗΠΑ , οι οποίες έδειξαν τη Ρωσία.
Η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα "βαρύ σφάλμα αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας", προσθέτοντας πως μια διαίρεση της χώρα δεν συμφέρει κανέναν.
Έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία έχει απευθύνει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, η οποία φοβάται τελικά ότι η πολιτική και κοινωνική κρίση με τους δεκάδες νεκρούς, θα μεγαλώσει περισσότερο το υπάρχον χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή- που αποτελεί την πλειοψηφία- και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.
Την ίδια ώρα, ο καθαιρεθείς φιλορώσος πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει εξαφανιστεί, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Κιέβου. "Νομίζω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα οδοφράγματα αν δεν οριστικοποιηθεί η αλλαγή στην εξουσία. Το τέρας έχει πληγωθεί αλλά δεν ξέρουμε πως μπορεί να αντιδράσει", δήλωσε μια διαδηλώτρια.
Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι η ελεύθερη από χθες, πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, θα είναι η επόμενη πρόεδρος της χώρας, με τις ευλογίες της ΕΕ.
Δείτε πώς η πλατεία Μάινταν υποδέχθηκε ως σωτήρα την Τιμοσένκο
Η 53χρονη πολιτικός ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θέλει να αναλάβει θέση πρωθυπουργού, αλλά έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές- που κανονικά θα διεξάγονταν το 2015 - ακόμα και μέσα από την φυλακή.
Μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί έως την Τρίτη στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπέμφθηκε χθες από το κοινοβούλιο.