Βρετανία: Μετά τον κατακλυσμό τη σαρώνουν θυελλώδεις άνεμοι

Οι κατακλυσμιαίες βροχές και πλημμύρες εξακολουθούν να πλήττουν τη Βρετανία. Οι πλημμυροπαθείς δοκιμάζονται όμως τώρα και από ακόμη ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο: τους θυελλώδεις ανέμους!

Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 180 χλμ την ώρα και σαρώνουν την Ιρλανδία και της δυτικές περιοχές της Βρετανίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες είναι σοβαρότατα και τα μπλακ άουτ εκτεταμένα και πολύωρα.

Περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στην Ιρλανδία, κυρίως στις κομητείες του Κορκ και του Κέρι, βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν καταιγίδες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετέδωσε το δίκτυο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ESB.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας, η Met Éireann, κήρυξε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ολόκληρη την χώρα λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε επίσης κόκκινο συναγερμό για την Ουαλία και τη βορειοδυτική Βρετανία, αναφέροντας ότι οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν υλικές ζημιές και προειδοποιώντας τους πολίτες να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν.

Περισσότερα από 6000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουαλία.

Περιορισμοί στην ταχύτητα που αναπτύσσουν τα τρένα τέθηκαν σε ισχύ στα δυτικά της Βρετανίας την ώρα που οι πλημμύρες στο Μπέρκσιρ, στα δυτικά του Λονδίνου, οδήγησαν στη ματαίωση των μισών και πλέον δρομολογίων σε μια μεγάλη επιβατική γραμμή.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ υπάρχουν αναφορές για περιστατικά λεηλασιών. Τουλάχιστον 2000 στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην κατασκευή αναχωμάτων με σακιά γεμισμένα με άμμο και στις επιχειρήσεις αρωγής.

Νέο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων έχει προβλεφθεί για την επόμενη εβδομάδα, όταν στα δυτικά της χώρας αναμένεται να πέσει η ποσότητα βροχής που κανονικά θα έπεφτε σε ένα μήνα. Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί ενώ η χώρα βιώνει έναν από τους πλέον βροχερούς χειμώνες των τελευταίων 250 ετών και ο Ιανουάριος του 2014 είναι ο πλέον βροχερός από το 1776.

Ε.Ε. προς Λονδίνο: Γιατί δεν ζητάτε οικονομική στήριξη;

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η Βρετανία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ολέθριες πλημμύρες που σάρωσαν τη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ακόμα και η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος μέλος της ΕΕ, είχε κάνει αίτηση για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όταν είχε πληγεί το 2002 από μια καταστροφική πλημμύρα, μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Αλλά μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει καμία αίτηση από το Λονδίνο.