Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι συγκεντρώσεις χιλιάδων πολιτών στους δρόμους του Σεράγεβο και άλλων πόλεων, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αντί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη Βοσνία.
Ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για "Βοσνιακή Άνοιξη" και , υπό το βάρος της λαϊκής οργής ενάντια στη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία , ήδη παραιτήθηκαν οι πρωθυπουργοί τεσσάρων καντονιών.
Σε "επιφυλακή" η ΕΕ
Καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχώς γίνονται βιαιότερες , ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο, προειδοποιήσε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης στη χώρα, θα εξεταστεί η αποστολή δυνάμεων της ΕΕ.
"Θα εξετάσουμε την κατάσταση την Τρίτη στην Κατευθυντήρια Επιτροπή του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Η Αυστρία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη Βοσνία. Αν υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουμε την αποστολή δυνάμεων της ΕΕ. Ωστόσο, όχι τώρα" ανέφερε ο Αυστριακός διπλωμάτης , ο οποίος τόνισε ότι η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη στη χώρα από το 1995, όταν τερματίστηκε ο πόλεμος.
Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι δικαιολογημένες καθώς η κοινωνική αδικία οδήγησε στις διαμαρτυρίες. Ωστώσο, τόνισε ότι η βία, με εκατοντάδες τραυματίες, πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με της αρχές, 200 αστυνομικοί και 100 πολίτες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.
"Εκείνοι που διαμαρτύρονται είναι κυρίως Μουσουλμάνοι της Βοσνίας. Όλα ξεκίνησαν από την Τούζλα όπου οι εργάτες εδώ και έναν χρόνο διαμαρτύρονται κάθε Τετάρτη, αλλά δεν τους έδινε κανένας σημασία. Εν μέρει, αιτία του χάους είναι και η δομή του κράτους, η οποία δεν λειτουργεί" εξήγησε ο Ίντσκο.
Μεταξύ των αιτημάτων των πολιτών που διαδηλώνουν καθημερινά από την περασμένη εβδομάδα στη Βοσνία, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, είναι η επίλυση του καθεστώτος των εργατών σε επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση, η διασφάλιση πόρων για τις άνεργες μητέρες, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, "δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή" καθώς και κατάργηση της καταβολής μισθών σε υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους, εξίσωση των μισθών των πολιτικών με τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ύποπτο διπλωματικό παρασκήνιο καταγγέλλει ο Κόμσιτς
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς, κάλεσε τις γειτονικές χώρες να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας και υπονόησε παρασκηνιακές κινήσεις που δυναμιτίζουν το ήδη εύφλεκτο κλίμα.
Συγκεκριμένα, ο Κόμσιτς αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς στο Μόσταρ της Βοσνίας για την οποία, όπως είπε, πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο.
"Ο πρωθυπουργός γειτονικής χώρας έπρεπε να έρθει στην πρωτεύουσα της χώρας. Σέβομαι τη συνταγματική του υποχρέωση, αλλά το μήνυμα έπρεπε να σταλεί προς όλους τους πολίτες της Βοσνίας και όχι μόνο σε ένα τμήμα των πολιτών της Βοσνίας. Είναι ωραίο να ακούγονται λόγια συμπαράστασης, αλλά νομίζω ότι η στήριξη θα ήταν ισχυρότερη και ηχηρότερη από το Σαράγεβο" τόνισε ο κ. Κόμσιτς.
Τόνισε ακόμη ότι δεν κατανοεί γιατί ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ στο Βελιγράδι.