Διαδηλωτές εναντίον διαδηλωτών στο Κίεβο

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο πολύπαθο Κίεβο, αυτή φορά όχι μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας, αλλά μεταξύ της ίδιας πλευράς.  

Μέλη μιας από τις κυριότερες ομάδες που μετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας στην Ουκρανία, εκδίωξαν δια της βίας από το υπουργείο Γεωργίας άλλους ακτιβιστές, πιο ριζοσπαστικούς, οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη εδώ και πολλές ημέρες το κτίριο. 

Οι εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σβόμποντα ("Ελευθερία"), ανάγκασαν τους διαδηλωτές της οργάνωσης Σπίλνα Σπράβα ("Κοινό Συμφέρον") να το εγκαταλείψουν, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις συζητήσεις για την αμνήστευση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί μετά τις πρόσφατες ταραχές στη χώρα, οι οποίες γίνονται στο ουκρανικό κοινοβούλιο. 

Στο Κίεβο, ακροδεξιά στοιχεία έχουν παρεισφρήσει στο λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας και ευθύνονται για τα περισσότερα βίαια επεισόδια, προκαλώντας την καταδίκη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται τα μέλη της Σπίλνα Σπράβα με κουκούλες και στολές παραλλαγής να διώχνουν δια της βίας τα μέλη του Σβόμποντα, τα οποία κρατούσαν ρόπαλα και φορούσαν προστατευτικά κράνη, ωστόσο είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

Η ουκρανική τηλεόρασης έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων και για πολλούς τραυματίες αλλά, προς το παρόν, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Εκτός αυτών των επεισοδίων, στα οδοφράγματα διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, ανάβοντας φωτιές και πίνοντας καυτό τσάι στις τέντες της Πλατείας Ανεξαρτησίας, προκειμένου να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο.

Εκτός πρωτεύουσας, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει και άλλα κυβερνητικά κτίρια σε πολλές περιοχές, κυρίως στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ακτιβιστές που σχετίζονται με το Σβόμποντα έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές άλλου κινήματος από ένα κτίριο στην πόλη Λβιβ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώτος πρόεδρος μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, Λεονίντ Κράβτσουκ, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται στο "χείλος του εμφυλίου πολέμου" και προέτρεψε το κοινοβούλιο να "ενεργήσει με τη μεγαλύτερη ευθύνη" .