Ποιοι οργανώνουν το αντάρτικο της Ουκρανίας;

Για ένα θερμό Σαββατοκύριακο ετοιμάζονται οι Ουκρανοί διαδηλωτές. Γιαγιάδες μαζί με αναρχικούς, ιερωμένοι και διανοούμενοι μαζί με νοικοκυρές, όλοι μαζί οχυρώνονται πίσω από περισσότερα οδοφράγματα και συνεχίζουν τις καταλήψεις υπουργείων, μετά τις χθεσινές αποτυχημένες συνομιλίες της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ωστόσο, ο  Γιανουκόβιτς δεσμεύτηκε σήμερα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, την αμνήστευση των διαδηλωτών που κρατούνται και την τροποποίηση των αμφιλεγόμενων νόμων κατά των διαδηλώσεων. Όλα αυτά θα συζητηθούν όπως είπε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το κοινοβούλιο της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάνοντας έκκληση για ηρεμία μέχρι τότε, το Κόμμα των Περιφερειών του προέδρου Γιανούκοβιτς κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να αγνοούν τις εκκλήσεις των "ριζοσπαστικών ταραξιών" για συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, τα οποία κινδυνεύουν να καταλύσουν τη δημοκρατία στη χώρα.

Επιπλέον,  η κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν πλέον εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της χώρας, κυρίως στα δυτικά, όπου "εξτρεμιστές" έχουν κάνει κατάληψη στα περιφερειακά κτίρια διοίκησης.

Ποιοι είναι όμως οι "εξτερεμιστές ταραξίες"; Σύμφωνα με ανάλυση του Ρόιτερς, πίσω από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές που κυριολεκτικά έχουν κάνει το Κίεβο πολεμικό τοπίο, κρύβεται η βίαιη ακροδεξιά οργάνωση "Δεξιός Τομέας". Αυτή καθορίζει την ημερήσια διάταξη των οδομαχιών.

Με τις βίαιες τακτικές τους, οι ακροδεξιοί  έχουν προσθέσει ένα στοιχείο ανάφλεξης στο κίνημα διαμαρτυρίας που είναι γνωστό ως "Ευρωμαϊντάν" –κυριολεκτικά σημαίνει Ευρωπλατεία– και το οποίο τόσο οι αρχές όσο και η αντιπολίτευση αγωνίζονται να περιορίσουν. Επιπλέον, έχουν δώσει νέα ενέργεια στο κίνημα και έχουν εντείνει την πίεση στον Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας για το τι θα συμβεί αν δεν συμβιβαστεί.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει αυτούς που κινούν τα νήματα στους δρόμους τους Κιέβου. Για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης - που πασχίζουν να διατηρήσουν με ειρηνικά μέσα την πίεση στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς- είναι ένα χρήσιμο όπλο στον αγώνα τους για ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά και ένα "επικίνδυνο φόρτωμα".

Ποιος είναι ο Δεξιός Τομέας

Η οργάνωση έλκει την καταγωγή της από εθνικιστές οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων –η λέξη "τομέας" στα ρωσικά σημαίνει και τα τμήματα του γηπέδου όπου κάθονται οι θεατές– και περιλαμβάνει ανθρώπους απ' όλη τη χώρα που ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις.

Δεν έχουν σχέσεις με κανένα καθιερωμένο πολιτικό κόμμα και δεν επιχειρούν κάτω από κάποια σημαία ή λάβαρο, ούτε καν αυτά αναγνωρισμένων εθνικιστικών οργανώσεων.

Ο αριθμός τους είναι άγνωστος –αν και ορισμένοι λένε πως έχουν 300 ανθρώπους στους δρόμους του Κιέβου– και αντλούν υποστήριξη απ' όλη την Ουκρανία, καθώς έχουν περισσότερους από 100.000 υποστηρικτές στο ρωσόφωνο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte. 

Ο Δεξιός Τομέας είναι ειδικός στις λεηλασίες και τα έκτροπα. Επιτίθενται στην αστυνομία, μερικές φορές κατά ζεύγη, συνήθως φορώντας μάσκες ή κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα, σιδηρολοστούς και ασπίδες "τρόπαια" που έχουν αρπάξει από τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας.

Τι φοβάται η αντιπολίτευση

Ωστόσο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποκηρύσσουν τη βία και προσπαθούν να περιορίσουν τα έκτροπα, αναγνωρίζοντας πως δίνει στις αρχές την τέλεια δικαιολογία για μια καταστολή που μπορεί να καταπνίξει το κίνημα διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, όταν ο επικεφαλής της τρικομματικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, προσπάθησε την Κυριακή να σταματήσει τον κόσμο που έκανε επιθέσεις στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ένας διαδηλωτής του έριξε στο πρόσωπο αφρό από πυροσβεστήρα.

Εχθές τη νύχτα, αφού τερμάτισαν τις άκαρπες συνομιλίες τους με τον Γιανουκόβιτς χθες, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πήγαν στα οδοφράγματα για να ενημερώσουν τους διαδηλωτές για τη συνάντησή τους και να απευθύνουν έκκληση να παρατείνουν την εκεχειρία.

Ελαστικά καίγονταν και πάλι σήμερα στο σημείο αυτό, πράγμα που σημαίνει πως οι εκκλήσεις τους έγιναν μόνον εν μέρει σεβαστές.

"Η ανεξέλεγκτη ριζοσπαστικοποίηση των διαμαρτυριών είναι ένα πρόβλημα. Ο κίνδυνος είναι ότι ο Δεξιός Τομέας δεν έχει ξεκάθαρους στόχους άλλους από την πάλη και τις συγκρούσεις. Η αντιπολίτευση δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να τους ελέγξει", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο.

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία:  

Συγγνώμη από τις αρχές μετά το βίντεο κακοποίησης διαδηλωτή