Κλονίζεται και καταγγέλει πραξικόπημα η κυβέρνηση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του κοινοβουλίου της χώρας προκειμένου να συζητηθεί το αν πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση, όπως ζητεί η αντιπολίτευση.

Οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί πέρα από την πρωτεύουσα και επεισόδια - μικρότερης έντασης- ξέσπασαν σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ΒΒC, o κυβερνήτης της Lviv, στα δυτικά, αναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του, καθώς οι διαδηλωτές εισέβαλαν τα γραφεία του.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές προχώρησαν επίσης σε καταλήψεις κρατικών κτιρίων και επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνητων στις πόλεις Rivne, Zhytomyr, Vinnytsya, Khmelnytskiy και Ivano-Frankivsk.

Ελπίδα για λύση;

Στο Κίεβο, οι φιλοευρωπαίοι, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στα οδοφράγματα και τηρούν στάση αναμονής μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο της αντιπολίτευση. O προέδρος  Γιανουκόβιτς είχε το βράδυ της Πέμπτης πολύωρη συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να  βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.   

Μετά από ώρες συνομιλιών, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι υπάρχει "πολύ μεγάλη πιθανότητα" να τερματιστεί επιτέλους η αιματοχυσία των τελευταίων ημερών, με 5 νεκρούς διαδηλωτές.  Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε ή συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.

"Έχουμε ως στόχο να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία και οι πιθανότητες (για αυτό) είναι πολύ ισχυρές" δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αρσένι Γιατσένιουκ.  

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 4 ώρες,και η αντιπολίτευση τις χαρακτήρισε "καθοριστικές"

Πάντως, η κυβέρνηση ζητά χρόνο, λέγοντας ότι οι θα ξεκινήσει κοινοβουλευτικό  διάλογο για την πορεία της, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια της Ε.Ε. να συμβάλλει στην προώθηση εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, θα μεταβεί στο Κίεβο αύριο για να έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο, για να συναντηθεί με τον Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο να διευκολύνει τον "διάλογο και την εξεύρεση πολιτικής λύσης".

Ωστόσο, παρά το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στο κέντρο του Κιέβου τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ο Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Ρίμπακ να συγκαλέσει τους βουλευτές για να δοθεί μια "λύση γρήγορα" στην κρίση και για να επικυρώσει το νομοθετικό σώμα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.   

Ο Ρίμπακ απάντησε από την πλευρά του ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει μετα τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και θα επανεξετάσει τους νόμους κατά των διαδηλώσεων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα και προκάλεσαν αυτο τελευταίο λαϊκό ξέσπασμα οργής.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ κατηγόρησε τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης για απόπειρα "πραξικοπήματος" και σημείωσε ότι οι ταραχές καθιστούν "εντελώς μη ρεαλιστική" τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

"Γίνεται μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος", σημείωσε ο Αζάροφ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία προβλέπεται να διεξαχθούν την Άνοιξη του 2015.