Τελειώνουν τα εμπόδια: Σε λίγο θα παράγουμε ενέργεια όπως ο Ήλιος

Ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θεωρείται ορόσημο, έκανα οι επιστήμονες. Κατάφεραν για πρώτη φορά μια αποδοτική πυρηνική σύντηξη. Τι θα πει αυτό;

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να παράξουν πυρηνική ενέργεια από τη σύντηξη των πυρήνων των πυρηνικών υλικών και όχι από τη σχάση, τη διάλυση τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Αυτό θα σημάνει περισσότερη ενέργεια και λιγότερα πυρηνικά απορρίμματα.

Οι ερευνητές του προγράμματος στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (National Ignition Facility-NIF) για πρώτη φορά κατάφεραν η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την πυρηνική αντίδραση να είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα ενέργειας που απορρόφησε το πυρηνικό καύσιμο. Ποτέ έως τώρα, οπουδήποτε στον κόσμο, δεν είχε επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

H "χειραγώγηση'' με ελεγχόμενο και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο της σύντηξης, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία ο Ήλιος παράγει την ενέργειά του, θα αποτελέσει την πηγή τεράστιων ποσοτήτων φθηνής ενέργειας. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει τα θερμοπυρηνικά εργοστάσια να παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται να καταναλώσουν για να ανεβάσουν σε μεγάλα ύψη (πολλών εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου) την θερμοκρασία και έτσι να προκαλέσουν την ανάφλεξη του καυσίμου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της -αυτοτροφοδοτούμενης στη συνέχεια- θερμοπυρηνικής σύντηξης.

Αυτό το εμπόδιο φαίνεται να ξεπέρασαν οι επιστήμονες αλλά μένει να φανεί αν μπορεί μόνιμα να ξεπεραστεί.

Το σημαντικότερο διεθνώς πρόγραμμα θερμοπυρηνικής σύντηξης βρίσκεται στα σκαριά στην Ευρώπη, στο Κανταράς της Νότιας Γαλλίας, όπου ήδη κατασκευάζεται ο πρώτος δοκιμαστικός θερμοπυρηνικός σταθμός (ITER), ο οποίος θα χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από το NIF.