Ενώ εμείς κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας δουλεύει. Και για την ακρίβεια μένει άγρυπνος για να περιφρουρήσει τον ύπνο και την ξεκούραση του σώματος μας.
Έτσι, ο εγκέφαλος μας έχει αναπτύξει ένα μηχανισμό μέσω του οποίου ενσωματώνει στα... σενάρια των ονείρων μας κάθε εξωτερικό ερέθισμα: ήχους, οσμές κλπ
Όπως εξηγεί η Lauri Loewenberg, πιστοποιημένη αναλυτής ονείρων και μέλος του International Association for the Study of Dreams στη Huffington Post, τα ερεθίσματα αυτά, αν και δεν μας ξυπνούν, επηρεάζουν τα όνειρα μας.
Δείτε λοιπόν 6 πράγματα που επηρεάζουν το τι - ή το ποιον- ονειρευόμαστε.
1. Ήχοι
Έτσι ο ήχος από το ξυπνητήρι μπορεί να γίνει π.χ. συναγερμός στο όνειρό μας.
Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε ένα εξαιρετικό όνειρο ακούγοντας την ώρα που κοιμάστε την αγαπημένη σας μουσική (κατά προτίμηση όχι χορευτική) ή έναν ήχο που σας ηρεμεί, π.χ. τον ήχο της θάλασσας. Όμως προσοχή! Τα όνειρα συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στις γνωσιακές μας λειτουργίες, για αυτό μην τα μανιπουλάρετε συχνά.
2. Μυρωδιές
Οι καλές μυρωδιές φέρνουν καλά όνειρα, οι κακές, κακά. Είναι διαπιστωμένο από την επιστήμη.
Γιατί; Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που ελέγχει την ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε οσμές, ελέγχει επίσης τα συναισθήματα.
Μάλιστα, στα όνειρά μας επιδρούν και οι οσμές που μυρίζουμε με μεγάλη συχνότητα μέσα στη μέρα.
3. Η στάση που κοιμόμαστε
Έρευνα του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα είναι πιο πιθανό να δούμε ερωτικό όνειρο ή ότι μας καταδιώκουν.
Η εξήγηση δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα πιέζουμε τα γεννητικά μας όργανα, που σημαίνει ότι διεγείρονται. Επίσης, σε αυτή τη στάση, δεν αναπνέουμε τόσο καλά. Που σημαίνει ότι μπορεί να νιώσουμε το άγχος μιας καταδίωξης.
Μάλιστα οι ειδικοί μας δίνουν και ένα tip: αν θέλετε να θυμηθείτε το όνειρο που βλέπατε πριν ξυπνήσετε, μην αλλάξετε στάση όταν ξυπνήσετε, θα το θυμηθείτε πιο εύκολα.
Και αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα (π.χ. για να πάτε στο μπάνιο) και θέλετε να συνεχίσετε να βλέπετε το ίδιο όνειρο, ξαπλώστε ξανά στην ίδια στάση που είσασταν.
4. Η πνευματική μας κατάσταση
Γιατί δεν είναι μόνον το τι συμβαίνει εκτός μας αλλά και το τι συμβαίνει εντός μας που επηρεάζει τα όνειρά μας. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη επηρεάζει τα χρώματα που βλέπουν οι πάσχοντες στον ύπνο τους: οι καταθλιπτικοί βλέπουν κυρίως άσπρα, μαύρα και γκρίζα χρώματα.
Επίσης επηρεάζει τα "θέματα" που βλέπουμε:
τυφώνας = άγχος
ήλιος = ηρεμία, γαλήνη
βροχή = θλίψη.
5. Ο πεινασμένος... καρβέλια ονειρεύεται
Η φράση είναι γνωστή και η επιστήμη το επιβεβαιώνει: βλέπουμε συχνά στα όνειρα μας ό,τι στερούμαστε, π.χ. αν κάνουμε δίαιτα βλέπουμε γλυκά ή αν έχουμε κόψει το τσιγάρο, βλέπουμε ότι καπνίζουμε. Μάλιστα, οι εικόνες αυτές μπορούν να μας επισκέπτονται ακόμη και 30 χρόνια μετά που... κόψαμε την κακή συνήθεια.
6. Φάρμακα και Βιταμίνες
Πολλά φάρμακα και ουσίες επηρεάζουν τα όνειρα μας.
Νικοτίνη αλλά και η βιταμίνη Β6 είναι από τις ουσίες με τη μεγαλύτερη επίδραση στα όνειρα μας.