Οι χιλιάδες μυρωδιές και αρώματα που μπορούμε να συλλάβουμε μέσω της μύτης μας μπορούν να διαιρεθούν σε μόλις 10 βασικές κατηγορίες, όπως κατέληξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Τα ευρήματα της έρευνας πάντως προκάλεσαν έντονο διάλογο και πολλοί βρήκαν προβλήματα στην επιστημονική μέθοδο που ακολουθήθηκε κατά την έρευνα και την ανάλυση.
Οι δέκα βασικές κατηγορίες οσμών που πρότειναν οι επιστήμονες είναι:
- Αρώματα (κολόνιες κλπ)
- Ξύλο/ ρετσίνι
- Φρουτώδεις
- Χημικά
- Μέντα
- Γλυκιές
- Ποπκόρν
- Λεμόνι
- Πικάντικες
- Σαπίλας/ αποσύνθεσης
Σύμφωνα με τον καθηγητή Jason Castro που ηγείτο της μελέτης, οι δέκα αυτές βασικές κατηγορίες "ανακλούν βασικές πτυχές του κόσμου - κίνδυνος, φαγητό κ.ό.κ.". Και επιμένει πως κάθε φυσική οσμή είναι ένα μείγμα - με ποικίλες αναλογίες- των 10 παραπάνω κατηγοριών.
Ενώ υποστήριξε πως με βάση αυτές τις θεμελιώδεις κατηγορίες, μπορούν στο μέλλον οι επιστήμονες να ξεκινήσουν να συνθέτουν οσμές και αρώματα.