Το φεγγάρι είναι πιο… πιτσιρίκι από ότι νομίζαμε

Σε μια κυρία δεν είναι καθόλου σωστό να το κάνουμε αυτό: θεωρούσαμε τη Σελήνη 100 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ότι είναι. Και τώρα η επιστήμη της αστρονομίας ήρθε να αποκαταστήσει αυτή την... αδιακρισία μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, η Σελήνη έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 4,56 δισεκατομμυρίων όπως πιστεύαμε ως σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Κάρλσον του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η Βασιλική Εταιρία επιστημών της Βρετανίας με θέμα "Η προέλευση της Σελήνης", σύμφωνα με το Space.com.

Η κυρίαρχη επιστημονική θεωρία θέλει το φεγγάρι να δημιουργήθηκε όταν ένα άλλο μεγάλο ουράνιο σώμα, στο μέγεθος τουλάχιστον του Άρη, έπεσε πάνω στη Γη και από την πρόσκρουση εκτινάχθηκαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες ύλης, που σταδιακά και υπό την πίεση της βαρύτητας σχημάτισαν τον δορυφόρο του πλανήτη μας.

Όπως είπε ο Κάρλσον, στη Γη έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι η επιφάνειά της είχε λιώσει πριν από περίπου 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν κατά πάσα πιθανότητα είχε συμβεί η καταστροφική πρόσκρουση που γέννησε το φεγγάρι.