Στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή; Όχι, καλύτερα στο κρεβάτι μας να είμαστε και πιο άνετα. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να θεραπεύσουν τις φοβίες ανθρώπων την ώρα που αυτοί κοιμούνταν στη διάρκεια της νύχτας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια πιο... άνετη και ξεκούραστη ψυχοθεραπεία.
Το επίτευγμα των Αμερικανών επιστημόνων ανοίγει το δρόμο για θεραπείες και τρόπους διαχείρισης των έντονα φορτισμένων συναισθημάτων και αναμνήσεων αλλά και μετατραυματικών διαταραχών άγχους.
Η θεραπεία των φοβιών στη διάρκεια της νύχτας περιλαμβάνει μια μορφή της λεγόμενης "θεραπείας έκθεσης", που είναι μια κοινή πρακτική για τη θεραπεία των φοβιών και σε αυτήν ο ασθενής σκοπίμως εκτίθεται σταδιακά όλο και περισσότερο σε αυτό ακριβώς που τον φοβίζει (π.χ. αν φοβάται τα φίδια, καλείται να βλέπει εικόνες τους ή πραγματικά φίδια από όλο και μικρότερη απόσταση).
Στην αρχή, οι επιστήμονες έδειξαν σε 15 εθελοντές εικόνες, τις οποίες συσχέτισαν τόσο με το αίσθημα του φόβου (μέσω ταυτόχρονων ήπιων ηλεκτροσόκ), όσο με δύο συγκεκριμένες οσμές. Στη συνέχεια, την ώρα του ύπνου, εξέθεσαν τους συμμετέχοντες στο πείραμα στις ίδιες μυρωδιές, εξοικειώνοντάς τους έτσι υποσυνείδητα με αυτές. Όταν οι εθελοντές ξύπνησαν, φοβούνταν πια πολύ λιγότερο τις εικόνες που συνδέονταν με αυτές τις οσμές.
Το ότι ο ύπνος είναι μια κρίσιμη φάση για την εγγραφή των αναμνήσεων στο μυαλό μας, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες στους επιστήμονες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες ικανότητες του εγκεφάλου μπορούν να βελτιωθούν κατά τον ύπνο, αλλά είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που φαίνεται πως είναι δυνατό να γίνει κάτι ανάλογο και με συναισθήματα όπως ο φόβος.
Οι επιστήμονες θα κάνουν περαιτέρω έρευνες για να δουν για πόσο διάστημα είναι αποτελεσματική η θεραπεία αυτή και αν μπορεί να έχει μόνιμες επιδράσεις.