Το Μπιγκ Μπανγκ της ζωής, η λεγόμενη "Μεγάλη Έκρηξη" των έμβιων όντων που σημειώθηκε πριν από 520 εκατ. χρόνια κατά την Κάμβρια περίοδο είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης.
Δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί, σχεδόν από το πουθενά, φαίνεται να γέμισε η Γη από μια τεράστια ποικιλία διαφόρων μορφών ζωής. Μέχρις εκείνη τη στιγμή υπήρχαν ελάχιστα και πολύ απλά έμβια όντα.
Τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά η Κάμβρια "έκρηξη" της εξέλιξης (που εμφάνισε ταχύτητα πενταπλάσια σε σχέση με σήμερα) δεν είχε μία αλλά πολλές και αλληλένδετες αιτίες, που η μία τροφοδότησε την άλλη.
Αν και η Κάμβρια έκρηξη (πήρε το όνομά της από την ομώνυμη γεωλογική περίοδο όπου συνέβη) περιγράφεται σαν ένα στιγμιαίο Μπιγκ Μπανγκ, στην πραγματικότητα ήταν μια αρκετά παρατεταμένη εξελικτική διαδικασία, που διήρκεσε τουλάχιστον 20 εκατ. χρόνια.
Μια σειρά από γενετικές αλλαγές που επέτρεψαν την ανάπτυξη πολύπλοκων σωμάτων, συνδυάστηκαν με τις κλιματικές αλλαγές που οδήγησαν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών και στη διοχέτευση ζωτικών χημικών ουσιών στους ωκεανούς. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι θάλασσες να αποτελέσουν το λίκνο μιας θεαματικής αλυσίδας πολύπλοκων όντων, που έμελλε να μεταμορφώσουν το πρόσωπο του πλανήτη μας. Έτσι, εμφανίστηκαν σταδιακά οι πρώτοι σκληροί εξωσκελετοί και άρχισε μέσα στο νερό το εξίσου σκληρό παιγνίδι της επιβίωσης ανάμεσα στους θηρευτές και στα θηράματα.