Τελικά βγήκε το Βόγιατζερ 1 από το Ηλιακό μας Σύστημα;
Κάποιοι ειδικοί αστρονόμοι ισχυρίζονται πως όχι. Η NASA ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο το διάσημο ερευνητικό διαστημόπλοιο πέρασε τα σύνορα του Ηλιακού μας Συστήματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική ιστοσελίδα spectrum.ieee.org, το Βόγιατζερ 1 βγήκε στο απώτερο σύμπαν, χωρίς να "σπάσει" τα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος.
Ακούγεται σχήμα οξύμωρο, αλλά έχει να κάνει με θέμα ορισμού. Η NASA ορίζει ως ύπατο όριο του Ηλιακού μας Συστήματος το έσχατο σημείο όπου το κεντρικό άστρο (Ήλιος) ασκεί βαρυτική έλξη.
Ωστόσο, στην πλήρως εξωτερική πλευρά του Ηλιακού μας Συστήματος υπάρχει το σύννεφο Όορτ, μια τεράστια συμπαγής μάζα παγωμένων αντικειμένων που αιωρούνται στο διάστημα και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αλλά δε δέχονται την ενέργειά του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βόγιατζερ 1 βρίσκεται ακριβώς εκεί, σε απόσταση 125 αστρονομικών μονάδων από τη Γη. Το Οόρτ, όμως εκτείνεται σε απόσταση 100.000 αστρονομικών μονάδων και το Βόγιατζερ 1, με τις ταχύτητες που κινείται τώρα, υπολογίζεται σε 300 χρόνια να φτάσει στο κέντρο αυτού του σύννεφου και σε 30.000 χρόνια να ξεφύγει παντελώς από αυτό και από τις δυνάμεις που ασκούνται μέσα σε αυτό.
Η Αμερικανική Αστροφυσική Ένωση επισημαίνει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το Βόγιατζερ βρέθηκε εκτός βαρυτικής επιρροής του Ήλιου, άρα, κατά έναν ορισμό εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος, καθώς το ίδιο πράγμα είχε συμβεί και το Μάρτιο, εξαιτίας της ελλειπτικής τροχιάς των αντικειμένων μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και της διαγώνιας πορείας του διαστημόπλοιου.
Άλλοι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τις αντίξοες παγωμένες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει το Βόγιατζερ 1 μέσα στο Σύννεφο Οόρτ, δεδομένου ότι πρόκειται για σκάφος 36 ετών.