Μπόι φαίνεται πως πήραν οι Ευρωπαίοι - το κατά πόσον στέκονται στο ύψος των περιστάσεων είναι άλλη κουβέντα- μέσα στη διάρκεια ενός αιώνα σύμφωνα με νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Όπως έδειξαν Βρετανοί μελετητές από το πανεπιστήμιο του Έσεξ, το μέσο ύψος των ανδρών στην Γηραιά Ήπειρο αυξήθηκε κατά 11 εκατοστά από τις αρχές τις δεκαετίας του 1870 έως τη δεκαετία του 1980.
Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτό ήταν οι βελτιώσεις στον τομέα της υγείας αλλά και στη διατροφή των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου.
"Η αύξηση στο ανθρώπινο ανάστημα είναι βασικός δείκτης της βελτίωσης στη μέση υγεία των πληθυσμών", δήλωσε ο Τίμοθι Χάτον, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, επικεφαλής της μελέτης. Όπως είπε τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο ύψος των ανδρών αυξήθηκε από 1,67 εκατοστά στο 1,78 εκατοστά σε λίγο περισσότερο από 100 χρόνια και η αύξηση αυτή δικαιολογείται από τη βελτίωση της υγείας και της μείωσης των ασθενειών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του περιοδικού Oxford Economic Papers, ανέλυσε στοιχεία για το μέσο ύψος των ανδρών, ηλικίας περίπου 21 ετών από το 1870 μέχρι περίπου το 1980, σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη εξέτασε μόνο τους άνδρες, καθώς εκτενή ιστορικά στοιχεία, σχετικά με τα ύψη των γυναικών είναι δύσκολο να βρεθούν, όπως είπαν οι ερευνητές. Κατά μέσο όρο, το ύψος των ανδρών αυξήθηκε κατά 11 εκατοστά, αλλά υπήρχαν διαφορές από χώρα σε χώρα .
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά περίπου 12 εκατοστά, ενώ στη Σουηδία, το μέσο ύψος των ανδρών αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας της Ιρλανδίας , των σκανδιναβικών κρατών των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, υπήρχε μια επιτάχυνση της αύξησης του μέσου ύψους κατά την περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τη Μεγάλη Ύφεση .
"Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι η περίοδος αυτή προηγείται σε μεγάλο βαθμό της ευρείας εφαρμογής των μεγάλων ανακαλύψεων της σύγχρονης ιατρικής και των εθνικών υπηρεσιών υγείας", αναφέρουν οι μελετητές. Οι ίδιοι πάντως το δικαιολογούν λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο ήταν έντονα πτωτική η τάση της γονιμότητας με οικογένειας μικρού μεγέθους.
Στους παράγοντες αύξησης του μέσου ύψους των Ευρωπαίων ανδρών περιλαμβάνονται, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι πιο υγιεινές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η εκπαίδευση, η διατροφή και οι καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες.