Υπήρξε ζωή στον Άρη πριν από τη Γη;

Ο Άρης είναι μέχρι σήμερα ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές, και για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο ηλιακό σύστημα. Αιτία για αυτό είναι η σχετική εγγύτητά του στον δικό μας πλανήτη, οι υποθέσεις για ύπαρξη ζωής στην επιφάνειά του καθώς και η σχετική ευκολία, σε σχέση με τον άλλο κοντινό σε μας πλανήτη, την Αφροδίτη, με την οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια ανθρώπινη αποικία στην επιφάνειά του.

Σήμερα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι υπήρξε νερό στον πλανήτη κατά το παρελθόν, κυρίως από την ύπαρξη φαραγγιών και φυσικά σχηματισμένων στραγγιστικών καναλιών. Ωστόσο, τα τελευταία 500 εκατομμύρια έτη, ο κόκκινος πλανήτης είνια άνυδρος.

Τώρα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρώτα σημάδια ζωής είναι πιθανό να εμφανίστηκαν πρώτα στον Άρη, πριν από τη Γη.

 Έρευνα που παρουσιάστηκε σε διεθνή διάσκεψη επιστημόνων στη Φλωρεντία, υποστηρίζει ότι στον Κόκκινο Πλανήτη επικρατούσαν καλύτερες συνθήκες για τη δημιουργία ζωής σε σύγκριση με τη Γη.

Για να αποδείξουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο ενώθηκαν τα τρία βασικά συστατικά της ανθρώπινης ζωής, το DNA, το RNA και οι πρωτεΐνες.  Σύμφωνα με τη νέα θεωρία που αναπτύσσεται,  στον Άρη υπήρχαν οι συνθήκες για τη δημιουργία αυτών των συστατικών πριν εμφανιστούν στη Γη.

Πριν λίγους μήνες, βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η ατμόσφαιρα του Άρη, πιθανότατα ήταν πλούσια σε οξυγόνο, πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ προτού συμβεί κάτι ανάλογο στη Γη.