Τι είναι τελικά το “μπλε φεγγάρι”;

Βρείτε μια θέση σε ένα ρομαντικό σημείο και απολαύστε το βράδυ της Τετάρτης το φεγγάρι.

Το τελευταίο φεγγάρι του καλοκαιριού, το οποίο τυχαίνει πολλές φορές να βρίσκεται μέσα στον Αύγουστο, μαζί με το προηγούμενό του, αποκαλείται "μπλε φεγγάρι" (blue moon).

Το "μπλε φεγγάρι" έχει χιλιοτραγουδηθεί από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Elvis Presley, o Dean Martin, ο Frank Sinatra, η Βillie Holiday και ο Chris Isaak.

Είναι όμως πραγματικά μπλε; Αν οι ρομαντικοί αναρωτηθούν με την ελπίδα μήπως ακούσουν μια ωραία ιστορία, οι λογικοί και οι άτεγκτοι χαρακτήρες θα την απορρίψουν.

Κι όμως υπάρχει μια ιστορία! Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται "μπλε" επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια. Το 1883 έγινε η μεγάλη έκρηξη στο ηφαίστειο Κρακατόα - μία τεράστια έκρηξη, σαν να έσκασε βόμβα μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκε χώμα που άλλαξε τα χρώματα. Το φεγγάρι φαινόταν μπλε!

Ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκρυζαν οι άνθρωποι, ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ" ανέφερε, μιλώντας για το θέμα ο Διονύσης Σιμόπουλος.

Χαρακτηριστική είναι και η φράση "Οnce in a blue moon", η οποία έχει την έννοια του σπάνιου.