Κορυφαίοι τεχνίτες εργαλείων οι Νεάντερταλ

Φαίνεται ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ δεν ήταν και τόσο...ατζαμής αλλά  ήταν πολύ πιο έξυπνος και εφευρετικός από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, όπως δείχνουν ευρήματα ανασκαφών που έγιναν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

 

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πανάρχαια εξειδικευμένα εργαλεία που ανέπτυξαν οι Νεάντερταλ, τα οποία χρησιμοποιούνταν για το τρίψιμο και το γυάλισμα μαλακών υλικών, όπως τα δέρματα των ζώων.

Πρόκειται για εργαλεία μακρόστενα και εύκαμπτα που κατασκευάζονταν από τα πλευρά ζώων και, πλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι πρόγονοί μας έμαθαν την τεχνική  κατασκευής εργαλείων από τους Νεάντερταλ, και όχι οι Νεάντερταλ από τους ανθρώπους, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

"Έχουμε σημαντικά, νέα στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι Νεάντερταλ ήταν πολύ καλοί τεχνίτες και διέθεταν εξαιρετικά εργαλεία. Είμαστε σίγουροι πως δεν εξαφανίστηκαν επειδή υστερούσαν στο τομέα της τεχνολογίας. Τα εργαλεία αυτά δείχνουν πως είχαν καταφέρει πολλά" υποστηρίζει στο Euronews η Μαρί Σορέσι, καθηγήτρια προϊστορίας στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

 

Οι Νεάντερταλ ζούσαν σε μια τεράστια έκταση από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία, ώσπου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 35.000 χρόνια.