Οι άθεοι έχουν υψηλότερη νοημοσύνη από τους θρήσκους

Μπορεί η πίστη στο Θεό - το χριστιανικό ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας- να λέει κάτι για τη νοημοσύνη μας; Ναι, απαντούν Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Όπως αναφέρουν τα πορίσματα μελέτης τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Personality and Social Psychology Review", οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη νοημοσύνη σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι άθεοι ή άπιστοι.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ που μελετά σε βάθος αλλά και σε μεγάλο εύρος χρόνου τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Με βάσει στοιχεία που πήραν από 63 άλλες μελέτες που έγιναν από το 1928 μέχρι το 2012, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ευφυΐα και θρησκευτική πίστη είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ήδη από μικρή ηλικία, όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Το ίδιο ισχύει και στην τρίτη ηλικία, όπου όσο υψηλότερο το IQ ενός ηλικιωμένου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην πιστεύει στο Θεό.

Ως νοημοσύνη, οι επιστήμονες όρισαν "την ικανότητα λογικών συλλογισμών, σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων, αφαιρετικής σκέψης, κατανόησης πολύπλοκων ιδεών και ταχείας μάθησης από τις εμπειρίες". Ως θρησκευτικότητα ορίστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια όψη της θρησκείας. Άλλοι παράγοντες όπως το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και πίστης.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι θρησκευτικές πίστεις φαίνονται παράλογες, αντιεπιστημονικές και αναπόδεικτες σε πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποστασιοποιούνται από τη θρησκεία. Ακόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αυτοέλεγχο της προσωπικής ζωής τους, κάτι που τους απομακρύνει από τις πεποιθήσεις περί Θεού.

Από την άλλη, η έρευνα, σύμφωνα με τους επικριτές της, έλαβε υπόψη της μόνο την πιο παραδοσιακή μορφή νοημοσύνης, την αναλυτική, και όχι άλλες, όπως τη δημιουργική ή τη συναισθηματική.