Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει με ποιo τρόπο ο θάνατος διαχέεται σαν κύμα από κύτταρο σε κύτταρο στους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, μέχρις ότου να νεκρωθεί ολόκληρος ο οργανισμός.
Τα καλά νέα είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες ίσως έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν αυτήν τη βιοχημική διαδικασία που οδηγεί σε αυτό το κύμα του θανάτου, δίνοντας και πάλι ζωή στον οργανισμό.
Είναι δύσκολο να ερευνηθούν τέτοια ζητήματα ζωής και θανάτου στα ζώα, αλλά από την άλλη, ποιος άνθρωπος θα γινόταν εθελοντής σε μια έρευνα που θα κατέληγε στο θάνατο; Γι' αυτόν το λόγο, οι ερευνητές επικέντρωσαν την ανάλυσή τους στα σκουλήκια, τα οποία παραδόξως διαθέτουν μηχανισμούς που είναι παρόμοιοι με εκείνους που υπάρχουν στα θηλαστικά.
Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των σκουληκιών είναι ότι, όπως πεθαίνουν, η εξάπλωση του θανάτου στο σώμα τους είναι εύκολα ορατή από τους επιστήμονες. Φαίνεται ένα φωσφορίζον ανοιχτό μπλε χρώμα που προκαλείται από τη νέκρωση, ή αλλιώς το θάνατο των κυττάρων. Αυτό με τη σειρά του, βασίζεται στη βοήθεια του ασβεστίου, ενώ η πηγή αυτής της μπλε απόχρωσης είναι ένα μόριο που ονομάζεται ανθρανιλικό οξύ.
Ο DavidGems από το InstituteofHealthAging του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, που ήταν και επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Έχουμε αναγνωρίσει μια χημική δίοδο αυτοκαταστροφής που βοηθάει στην εξάπλωση των κυττάρων του θανάτου στα σκουλήκια, το οποίο βλέπουμε ως αυτό το λαμπερό φωσφορίζον μπλε χρώμα που ταξιδεύει στο σώμα. Είναι σαν τον χάρο σε μπλε χρώμα, που δείχνει το θάνατο όπως εξαπλώνεται μέσα στον οργανισμό μέχρι να παύσει οποιοδήποτε ίχνος ζωής».
Ας υποθέσουμε ότι ένα σκουλήκι ή ένας άνθρωπος έχει ξεμείνει στην έρημο, υποφέροντας από σοβαρή αφυδάτωση. Η κόπωση και η πίεση οδηγούν τα κύτταρα στο σοκ αρχικά και έπειτα στο θάνατο, νεκρώνοντας τα ένα ένα.
Ολόκληρος ο οργανισμός δεν πεθαίνει μέσα σε μια στιγμή. Τα κύτταρα του θανάτου προκαλούν σιγά σιγά σύνθλιψη των συστατικών των κυττάρων του οργανισμού και αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό, φυσικά ο οργανισμός πεθαίνει. Αυτή η διαδικασία, με πιο αργό ρυθμό, γίνεται έτσι κι αλλιώς στους οργανισμούς με την πάροδο των ετών, γι' αυτό και φτάνουμε στο θάνατο τελικά.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να επαναφέρουν κάθε ένα κύτταρο του οργανισμού σε περίπτωση που έχει νεκρωθεί λόγω ετών. Ωστόσο, αν η έρευνα με τα σκουλήκια δείχνει κάτι, αυτό είναι ότι οι ερευνητές ίσως έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη ροή του ασβεστίου και τη βιοχημική εξάπλωση του θανάτου, όταν πρόκειται για περιστάσεις μη σχετιζόμενες με τη γήρανση.
"Ανακαλύψαμε ότι όταν μπλοκάραμε αυτή τη δίοδο, καταφέραμε να καθυστερήσουμε την πρόκληση του θανάτου από την κόπωση που προκαλεί για παράδειγμα μια μόλυνση, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε το θάνατο που προκαλείται λόγω ηλικίας», αναφέρει ο Gems. "Αυτό δείχνει ότι η γήρανση προκαλεί το θάνατο μέσα από μια σειρά διαδικασιών που δρουν παραλλήλως".
Ο ειδικός σχολίασε επίσης ότι «τα ευρήματα θέτουν αμφιβολίες για τη θεωρία ότι η γήρανση είναι απλώς μια συνέπεια της συσσώρευσης κατεστραμμένων μορίων. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στα βιολογικά γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη γήρανση και το θάνατο προκειμένου να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο ίσως να μπορέσουμε να διακόψουμε αυτές τις διαδικασίες».