Όλοι θέλουμε να περιβαλλόμαστε από ευτυχισμένους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που έχουμε σοβαρούς -ή λιγότερο σοβαρούς, ενίοτε- λόγους για να νιώθουμε δυστυχισμένοι.
Σε πείσμα όλων όσων χαρακτηρίζουν εμάς τους Έλληνες απαισιόδοξους, κάτι που καμιά φορά και ως λαός λέμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας και τους συμπατριώτες μας, αυτό δεν είναι απόλυτη αλήθεια.
Τουλάχιστον, δεν είναι πανεπιστημιακή αλήθεια. Κι αυτό επειδή υπάρχουν μια σειρά από άλλοι λόγοι, όπως υψηλότατα επίπεδα φτώχεια, απόλυτη ένδεια, κρούσματα ασιτίας, ένοπλες συρράξεις, πόλεμοι, που κατατάσσουν άλλους λαούς στις... δυσάρεστες θέσεις των λιγότερο ευτυχισμένων.
Κοντολογίς, τι να πουν οι κάτοικοι από τη Γεωργία, τον Λίβανο, τη Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο, την Παλαιστίνη, την Αρμενία, το Ιράκ και τη Σερβία;
Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στους πιο δυστυχισμένους λαούς κατατάσσονται οι Σέρβοι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια (University of Columbia).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η Σερβία κατατάσσεται στην 149η θέση μεταξύ 156 χωρών.
Σύμφωνα με τον Happy Planet Index, η Σερβία παρότι δεν είναι η τελευταία χώρα της κατάταξης στα επίπεδα ευτυχίας των πολιτών της, παρουσιάζει σκορ 41.1 στο δείκτη μελλοντικής ευτυχίας, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση της ευτυχίας στη χώρα επιδεινώνεται.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι, μόνο οι κάτοικοι της Γεωργίας, του Λιβάνου, της Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο, των παλαιστινιακών εδαφών, της Αρμενίας και του Ιράκ είναι πιο δυστυχισμένοι από ό,τι οι Σέρβοι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι λαοί στην περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων, συνεπώς, και των Ελλήνων, είναι σε πολύ καλύτερη θέση.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοι της Ισλανδίας και τους ακολουθούν εκείνοι του Λάος (!!) και της Ιρλανδίας.