"Αlea jacta est" (ο κύβος ερρίφθη) αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρας το 49 π.Χ. και έκανε το μεγάλο βήμα... διέβη τον ποταμό Ρουβίκωνα, παρ' ότι υπήρχε ρητή απαγόρευση να μη γίνει κάτι τέτοιο. Οι νόμοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απαγόρευε στους Ρωμαίους στρατηγούς να τον διαβούν με τις λεγεώνες τους. Το μέτρο αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την είσοδο στρατού στην Ιταλία, επομένως και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.
Ο Ιούλιος Καίσαρας όμως τον αψήφησε. Είπε την ιστορική φράση και δημιούργησε άλλη μια ιστορική "μεταφορά". Διέβη το Ρουβίκωνα λέμε σήμερα για όποιον παίρνει μια παράτολμη απόφαση η οποία μάλιστα δεν έχει επιστροφή.
Και εντάξει, ο Καίσαρ διέβη το περίφημο ποτάμι. Αν όμως θέλουμε κι εμείς να διαβούμε το Ρουβίκωνα (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά), ποιον ποταμό πρέπει να διασχίσουμε; Το ερώτημα αυτό ταλαιπωρεί τους ιστορικούς εδώ και χρόνια.
Στην πόλη Σαν Μάουρο Πάσκολι, στο Ρίμινι της βορειοανατολικής Ιταλίας θα γίνει μια δίκη. Εικονική. Τρεις ιστορικοί θα "αγορεύσουν" προσπαθώντας να πείσουν την επιστημονική κοινότητα για το ποιος σύγχρονος ποταμός είναι, τέλος πάντων, αυτός ο περίφημος Ρουβίκωνας.
Και αν σας φαίνεται ματαιότητα όλο αυτό, πολλές γειτονικές πόλεις εκεί στη βορειοανατολική Ιταλία έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα διεκδικώντας το ένδοξο ποτάμι.
Τρία ποτάμια: το Ούζο, το Πισατέλο και το Φιουμιτσίνο διεκδικούν τον τίτλο, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Η εικονική δίκη καλείται να λήξει άπαξ δια παντός την ιστορική διαμάχη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian και της Daily Mail.
Το 1933, ο Μπενίτο Μουσολίνι που "πόνταρε" στη δόξα της αρχαίας Ρώμης για να ενισχύσει τη φασιστική του ρητορική μετονόμασε τον μικρό ποταμό Φιουμιτσίνο στην πατρίδα του Εμίλια Ρομάνα σε Ρουβίκωνα. Κανείς όμως δεν πείστηκε.
Χάρτες του Βατικανού, αρχαίες περγαμηνές, ακόμα και το "Δεκαήμερο" του Βοκκάκιου θα επιστρατευτούν από τους τρεις "αντίδικους" ιστορικούς κατά την εικονική δίκη για να δοθεί οριστική απάντηση.
Όποια και αν είναι η απόφαση πάντως, η φήμη του Ρουβίκωνα είναι πολύ σημαντικότερη από την τοποθεσία του. Η φράση χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην πολιτική, στο δικανικό λόγο αλλά και την τέχνη.
Να σας θυμίσουμε τους Rolling Stones να τραγουδούν για το ποτάμι στο περίφημο "Streets of Love;";