Μπορούμε να μάθουμε αν κάποιος είναι φτωχός με μια εξέταση αίματος!

Ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται λέει η λαϊκή ρήση. Και όπως δείχνει νέα ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων έχουμε τη φτώχεια στο αίμα μας. Άρα αρκεί μια αιματολογική εξέταση και η φτώχεια δεν κρύβεται. Γιατί οι επιστήμονες βρήκαν ορισμένες χημικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες επηρεάζονται ανάλογα με το εισόδημα.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό "Environmental International", βρήκαν ότι 179 χημικές ουσίες στο σώμα μας σχετίζονται με το κοινωνικό και κυρίως το οικονομικό μας επίπεδο. Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση εξετάσεων ούρων 22.000 ατόμων.

Ειδικότερα, εννέα ουσίες που φαίνεται κατά κύριο λόγο να αυξάνονται σε ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα και ανώτερη θέση στην κοινωνία. Οι ουσίες περιλαμβάνουν το αρσενικό και τον υδράργυρο (υπάρχουν στα ψάρια και στα θαλασσινά), το θάλλιο, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ, τη βενζοφενόνη-3 (υπάρχει στα αντιηλιακά) και τις μονοφθαλικές ενώσεις (χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, σαμπουάν κ.α.).

Αντίθετα, άλλες ουσίες όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, που συνήθως σχετίζονται με τη βαριά βιομηχανία, βρίσκονται συχνότερα στο αίμα των φτωχότερων ανθρώπων, στους οποίους επίσης είναι αυξημένες ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση εν μέρει οφείλεται στο διαφορετικό είδος της διατροφής, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το εισόδημα κάποιου. Για παράδειγμα, οι πιο εύποροι τρώνε συχνότερα ψάρια και θαλασσινά, οπότε αυξάνουν στο αίμα τους συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος.

Από την άλλη, το κάπνισμα, που αποτελεί συχνότερη συνήθεια των πιο φτωχών, αφήνει τα δικά του χημικά ίχνη στο αίμα, όπως το κάδμιο και τον μόλυβδο.