Ανθρώπινο λάθος πίσω από το σιδηροδρομικό στην Ελβετία

Η παραβίαση της φωτεινής σηματοδότησης ευθύνεται για την τραγική μετωπική σύγκρουση

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδουν οι ελβετικές αρχές την φονική σύγκρουση τρένων στο καντόνι του Βο, το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την οποία ο οδηγός του ενός τρένου σκοτώθηκε ακαριαία και πέντε- από τους συνολικά 25 τραυματίες-  νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι έρευνες για τα αίτια της χθεσινοβραδινής σύγκρουσης επικεντρώνονται στην παραβίαση της σηματοδότησης από τον έναν από τους μηχανοδηγούς.

"Η υπόθεση στην οποία επικεντρώνεται η έρευνα είναι η παραβίαση της φωτεινής σηματοδότησης από το τρένο που προερχόταν από την Παγιέρν", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του καντονιού Βο, Ζαν-Κριστόφ Σοτερέλ.

Αυτή είναι "η υπόθεση που προτάσσεται βάσει των στοιχείων που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας και οι ερευνητές", επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να προχωρήσει η έρευνα για να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Προς το παρόν οι ερευνητές δεν κάνουν λόγο για ποινικές ευθύνες.

Η έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη επέτρεψε να διευκρινιστεί ότι ο οδηγός του τρένου που προερχόταν από την Παγιέρν, ένας 54χρονος Ελβετός, είχε χρόνο να ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης και, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί των CFF, να εγκαταλείψει την αμαξοστοιχία. Το τρένο αυτό κινείτο με 40 χιλιόμετρα την ώρα, σημείωσε ο Σοτερέλ.

Η ταχύτητα του τρένου που προερχόταν από την Λωζάνη δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί καθώς αναμένεται η εξέταση του μαύρου κουτιού του, πρόσθεσε.