Τα οστά των προϊστορικών ζώων βρίσκονται κάτω από το νερό περισσότερο από εκατό χιλιάδες χρόνια και οι δύτες τα ανακάλυψαν τυχαία. Στα θολά νερά οι δύτες δεν κατάλαβαν αμέσως τι είδους αντικείμενα βρίσκονται στο βυθό. Αποφάσισαν να πλησιάσουν πιο κοντά.
"Πρώτη σκέψη ήταν ότι πρόκειται για απλό κορμό δέντρου. Μετά κοιτώ, έχει πολύ συγκεκριμένη μορφή, ενώ η επισκόπηση από κοντά έδειξε ότι είναι ορατά τα ετήσια δακτύλια ανάπτυξης. Αμέσως σκέφτηκα ότι πρόκειται για χαυλιόδοντα!" δήλωσε ο δύτης Αντρέι Τατάροφ, στη Φωνή της Ρωσσίας.
Μέρη του σκελετού – ένας χαυλιόδοντας και οστό της ωλένης – βρίσκονταν σε βάθος 15 μέτρων. Όταν τα έβγαλαν στην ακτή, οι παλαιοντολόγοι από το μουσείο της εξελεγκτικής οικολογίας και αρχαιολογίας του Βολγκογκράντ, άρχισαν αμέσως να τα μελετούν και διαπίστωσαν ότι ανήκουν σε ένα ενήλικο και σε ένα μικρό μαμούθ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζώα προφανώς να έχουν πνιγεί όταν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι περπατώντας. Επιπλέον, οι παλαιοντολόγοι υποθέτουν ότι το εύρημα αυτό μπορεί να μην είναι και το τελευταίο. Σύμφωνα με τους ίδιους, στο βυθό του Βόλγα μπορεί να υπάρχει ένα ολόκληρο νεκροταφείο των μαμούθ, δεδομένου ότι τους χαυλιόδοντες τους βρίσκουν από καιρό σε καιρό σε διάφορα μέρη της περιοχής του Βολγκογκράντ. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο στο βυθό του ποταμού κοντά σε κεντρική περιοχή του Βολγκογκράντ, οι διασώστες ανακάλυψαν επίσης ένα οστό από μαμούθ. Οι δύτες το εντόπισαν τυχαία, όταν έκαναν ασκήσεις και το έβγαλαν στη ξηρά.
Όμως το σημερινό εύρημα είναι ιδιαίτερο. Οι επιστήμονες από το Βολγκογκράντ υποθέτουν ότι τα οστά αυτά μπορούσαν να ανήκουν σε ελέφαντα, ο οποίος δεν ήταν καλυμμένος με πυκνό τρίχωμα. Σε αυτή την περίπτωση ο λόγος γίνεται για ένα πολύ πιο αρχαίο ζώο, έναν πρόγονο των μαμούθ, τον ελέφαντα Archidiskodon trogonterii, επισήμανε ο ανώτερος επιστημονικός ερευνητής του Παλαιοντολογικού Ινστιτούτου της ΡΑΕ Ευγένι Μάσενκο:"Ο ελέφαντας Archidiskodon trogonterii δεν ήταν καλυμμένος με τρίχωμα τόσο πολύ όσο το μαμούθ, όμως κανένας ποτέ δεν τον είχε δει. Και ούτε παγωμένα πτώματα, σε αντίθεση με τα πτώματα των μαμούθ, δεν είχαν βρεθεί ποτέ. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κλίμα ήταν πιο ήπιο, και πρόκειται ήδη για έναν ελέφαντα, ο οποίος άρχισε να προσαρμόζεται για ζωή σε κρύο κλίμα"
Στο εγγύς μέλλον οι επιστήμονες ελπίζουν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη ερευνητική αποστολή. Ποιος ξέρει, ίσως ο Βόλγας όντως κρύβει ένα πλούσιο παλαιοντολογικό μουσείο κάτω από το νερό.