Μπορεί οι υπολογιστές μας, τα τηλέφωνά μας, η τεχνολογία μας εν γένει να γίνεται όλο και πιο "smart" όμως εμείς οι ίδιοι φαίνεται πως όσο περνούν οι αιώνες... χαζεύουμε!
Αυτό δείχνει νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση ευφυΐα των ανθρώπων βρίσκεται σε... ύφεση: οι άνθρωποι στο Δυτικό κόσμο έχουν χάσει 14 μονάδες από το I.Q. τους από τη Βικτωριανή εποχή!
Πού οφείλεται αυτή η μείωση σύμφωνα με τους ειδικούς; Στο γεγονός ότι τα ζευγάρια με υψηλότερο IQ, αυτά που έχουν - κατά κανόνα- καλύτερες θέσεις εργασίας, πιο υψηλό κοινωνικό στάτους κ.ό.κ. τείνουν να κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά από ανθρώπους χαμηλότερης ευφυΐας. αυτή η αρνητική σχέση IQ και γονιμότητας έχει διαπιστωθεί από πάμπολλες έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτό όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος! Όσο ο πολιτισμός μας εξασφαλίζει μια πιο εύκολη, άνετη και προστατευόμενη ζωή, τόσο η διαδικασία της γενετικής επιλογής "χαλαρώνει", εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στη Huffington Post. "Όσο οι πρόγονοι μας ζούσαν σε πιο προστατευόμενα κοινωνικά περιβάλλοντα και είχαν πρόσβαση σε σταθερά αποθέματα τροφής, αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει. Όλα αυτά είναι πιθανό να έχουν τις απαρχές τους στην ανακάλυψη της γεωργίας πριν από περίπου 12.000 χρόνια" προσθέτει.
Ένα απλό παράδειγμα για τα όσα προαναφέρθηκαν είναι η αντίδραση στα οπτικά ερεθίσματα. Η ταχύτητα επεξεργασίας τους είναι ενδεικτική της ταχύτητας των εγκεφαλικών λειτουργιών ενός ανθρώπου, ως εκ τούτου και δείκτης ευφυΐας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ταχύτητα επεξεργασίας για το μέσο άνθρωπο ήταν 194 μιλισεκόντς. Το 2004 αντίστοιχα είναι 275 μιλισεκόντς.
Όσο για τις έρευνες που μιλούν για το λεγόμενο Flynn Effect και δείχνουν προοδευτική αύξηση του ανθρώπινου IQ, οι ειδικοί απαντούν πως το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την επιρροή του περιβάλλοντος στην ευφυΐα μας: την καλύτερη διατροφή, τις συνθήκες υγιεινής, την εκπαίδευση, και το μόνον που κάνει είναι απλά να συγκαλύπτει το γεγονός: την μείωση της μέσης (γενετικής) ευφυΐας στο Δυτικό κόσμο.