Λίγα ακίνδυνα ηλεκτροσόκ μας κάνουν… μαθηματικές διάνοιες

Σημαντική τόνωση στις επιδόσεις μας στα μαθηματικά μπορούν να δώσουν λίγα ακίνδυνα ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι βρήκαν μια μη επεμβατική μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, η οποία αυξάνει τις επιδόσεις στα μαθηματικά. Όπως δε λένε, η βελτίωση δεν είναι μόνο παροδική, αλλά φαίνεται πως μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες. Προσοχή πάντως γιατί παραμένει ακόμα άγνωστο αν η τεχνική έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πραγματοποίησαν πειράματα με δύο ομάδες φοιτητών των 25 ατόμων η κάθε μία. Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν υποστεί το μικρό ηλεκτροσόκ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα, στην οποία δεν είχε εφαρμοστεί η ίδια τεχνική, αν και οι εθελοντές νόμιζαν ότι και σε αυτούς είχε υπάρξει ηλεκτρική διέγερση (ένα είδος πλασέμπο).

Ορισμένες μαθηματικές πράξεις (π.χ. πολλαπλασιασμός αριθμών) οι φοιτητές της πρώτης ομάδας τις έλυναν με το μυαλό τους δύο έως πέντε φορές πιο γρήγορα, όταν είχε προηγηθεί το ήπιο ηλεκτροσόκ. Έξι μήνες μετά, υπήρχε ακόμα ταχύτητα αυξημένη έως 28% στη διενέργεια των νοητικών μαθηματικών πράξεων.

Αν οι μελλοντικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι όντως η μέθοδος (που ονομάζεται “διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου”) “δουλεύει” και είναι ασφαλής για την υγεία, είναι πιθανό κάποια μέρα να αξιοποιηθεί ευρέως σε κλινικές και σχολεία για να βελτιώσει τις επιδόσεις όσων υστερούν στα μαθηματικά.

Πάντως επειδή δεν έχουν ακόμη οι παρενέργειες της μεθόδου αλλά και κρίνεται υψηλού κινδύνου κατά την εφαρμογή της κανένας δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να δοκιμάσει κάτι τέτοιο μόνος του στο σπίτι, προειδοποιούν σοβαρά οι ειδικοί!