Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός στην Ευρώπη. Παρά τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την προέλευση του Μινωικού πολιτισμού, μια πρόσφατη ανάλυση DNA από αρχαία λείψανα που βρέθηκαν στην Κρήτη έδειξε ότι ο λαμπρός αυτός πολιτισμός γεννήθηκε και άνθισε στην Ελλάδα. Οι Μινωίτες ως φορείς σύνθετης κουλτούρας και πολιτισμού είναι... γέννημα θρέμμα της γης της Κρήτης.
Παλαιότερες θεωρίες ήθελαν την Εποχή του Χαλκού να έχει ανθίσει στην Αφρική και την Ανατολία, όχι την Ευρώπη. Όμως, η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications journal, καταρρίπτει αυτό το σενάριο.
Ο πρώτος που μελέτησε εντατικά το Μινωικό πολιτισμό ήταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Sir Arthur Evans. Ο Evans είχε ισχυριστεί ότι ο πολιτισμός αυτός πρέπει να είχε τις ρίζες του αλλού, ότι οι Μινωίτες είχαν μεταναστεύσει από το Δέλτα του Νείλου της Αιγύπτου προς την Κρήτη.
Οι μελετητές που δημοσίευσαν την έρευνα στο Nature Communications εξέτασαν τα λείψανα 37 ανθρώπων που βρέθηκαν σε αρχαία σπηλιά στο Λασίθι. Ο θάνατος τους τοποθετείται περί τα 3.700 χρόνια πριν. Κατόπιν συνέκριναν το DNA των μιτοχονδρίων με δείγματα από αυτά που έχουν βρει σε άλλες αρχαίες φυλές, ειδικότερα σε Ευρώπη και Ανατολία.
Και από την πλευρά της μυθολογίας: Η Ευρώπη έφτασε στην Κρήτη πάνω στον Ταύρο - Δία
Οι συγκρίσεις έδειξαν ότι οι Μινωίτες δεν έχουν γενετική συγγένεια ούτε με τους Αιγύπτιους, ούτε με τους Σουδανούς, ούτε με τους Λίβυους αλλά ούτε με πληθυσμούς από την αραβική χερσόνησο.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μινωικός πληθυσμός γεννήθηκε και άνθισε στην Κρήτη και οι ρίζες του εντοπίζονται ακόμη και 9.000 χρόνια πριν, στη Νεολιθική Εποχή.