Επισκέπτες από το μακρινό διάστημα εντόπισε στον πλανήτη μας ένα παρατηρητήριο το οποίο βρίσκεται θαμμένο κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου. Πρόκειται για 28 ταχύτατα κινούμενα σωματίδια νετρίνο, που δεν προέρχονται από την ατμόσφαιρα ή τον Ήλιο μας.
Η ανακοίνωση έγινε από αστροφυσικό συνέδριο στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σωματιδιακή αστρονομία.
Τα νετρίνο δεν διαθέτουν ηλεκτρικό φορτίο και έχουν απειροελάχιστη μάζα, συνεπώς αλληλεπιδρούν πολύ σπάνια με τη συμβατική ύλη, γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν. Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί κυρίως ατμοσφαιρικά νετρίνο, που παράγονται στην ατμόσφαιρα της Γης, όταν προσκρούει πάνω της η κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία. Όμως οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να εντοπίσουν νετρίνο που έρχονται από τα βάθη του διαστήματος, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Φέτος τον Απρίλιο, οι ερευνητές ανέφεραν την πιθανότατη ανίχνευση των πρώτων δύο κοσμικών νετρίνο (που πήραν τα χαϊδευτικά ονόματα “Μπερτ” και “Έρνι”). Τώρα ήλθαν να ανακοινώσουν άλλες 26 τέτοιες παρατηρήσεις, με κάθε σωματίδιο να έχει ενέργεια πάνω από 50 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ, κατά πολύ μεγαλύτερη από την ενέργεια που παράγεται στις συγκρούσεις σωματιδίων του CERN. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι υπάρχει πιθανότητα μόλις 0,004% κάθε μια από αυτές τις παρατηρήσεις να οφείλονται σε στατιστικό σφάλμα.
Η αστρονομία νετρίνο, στο μέτρο που γίνει πραγματικότητα, θα ανοίξει στο μέλλον, ένα πρόσθετο παράθυρο στο σύμπαν