Αν η αντι-ύλη είναι το απολύτως “αντίθετο” της ύλης, σε ενέργεια, τότε μήπως ακολουθεί και το νόμο της αντι-βαρύτητας; Δηλαδή, μήπως η αντι-ύλη αν αφεθεί στο κενό πέφτει προς τα πάνω;
Μέχρι σήμερα, κανένας επιστήμονας δεν είχε ασχοληθεί με το να αποδείξει ή να καταρρίψει τον ισχυρισμό.
Ο Jeffrey Hangst και οι συνεργάτες του όμως, από το CERN, έκαναν το λεγόμενο πείραμα ALPHA.
Τα σωματίδια της αντι-ύλης είναι ακριβώς ίσης μάζας με εκείνα της ύλης, μόνο που φέρουν αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει και κάποια άλλη διαφορά αφού αν η μόνη διαφορά ήταν το ηλεκτρικό φορτίο, ύλη και αντι-ύλη θα παραγόταν από το Big Bang και κατόπιν θα μηδενίζονταν εξουδετερώνοντας η μια την άλλη. Αυτό δεν συνέβη. Η ύλη πήρε τα σκήπτρα (για εμάς τουλάχιστον).
Αν ύλη και αντι-ύλη ανταποκρίνονταν διαφορετικά στο νόμο της βαρύτητας, ίσως είναι η λύση στον επιστημονικό αυτό γρίφο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ουδέτερα φορτισμένα σωματίδια της αντι-ύλης. Ο Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας είχε δείξει ότι στην ύλη, η μάζα αδρανείας και η μάζα βαρύτητας είναι ίσες. Αν αυτό ισχύει και για την αντι-ύλη, τότε η βαρύτητα επηρεάζει το ίδιο σωματίδια και αντισωματίδια. Ο Hangst και οι συνεργάτες του όμως διαπίστωσαν στα πειράματα τους κάτι που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “υπερβαρύτητα”. Τώρα τα πειράματα συνεχίζονται για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να εξηγεί την απόλυτη ισορροπία ύλης και αντι-ύλης και τελικά την ύπαρξη του Σύμπαντος.