Μετά από 75 χρόνια οι επιστήμονες κατέληξαν: Να τι μας κάνει ευτυχισμένους

Grant Study! Μια από τις μακροβιότερες έρευνες όλων των εποχών ολοκληρώθηκε και κατέληξε στο τι είναι αυτό τελικά που μας κάνει ευτυχισμένους.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1938 και ακολούθησε την πορεία της ζωής 268 φοιτητών του Χάρβαρντ επί 75 χρόνια. Οι ερευνητές αξιολογούσαν πάρα πολλές παραμέτρους όπως: ψυχολογική κατάσταση, εμφάνιση και χαρακτηριστικά φυσιολογίας, ανθρωπολογικές παραμέτρους, χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ευφυΐα, κατανάλωση αλκοόλ, οικογενειακή κατάσταση, μέγεθος γενετικών οργάνων και πολλά άλλα.

Ο George Vaillant, επικεφαλής της μελέτης για περισσότερα από 30 χρόνια, πρόσφατα δημοσίευσε μερικά πορίσματα της μελέτης. Ένα εξ αυτών είναι ότι ο αλκοολισμός είναι μια διαταραχή με απολύτως καταστροφικές συνέπειες: αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες διαζυγίου και συνδέεται με νευρώσεις αλλά και με την κατάθλιψη.

Το IQ από το επίπεδο του 110 και άνω δεν επιφέρει διαφορά στα εισοδήματα που κερδίζει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του.

Διαβάστε επίσης: Ευτυχισμένοι έφηβοι... πιο πλούσιοι ενήλικες

Οι πολιτικές ιδεολογίες, δεν συμβάλλουν στην ευτυχία αλλά επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα: οι πιο συντηρητικής ιδεολογίας άνδρες σταματούσαν την ερωτική τους ζωή περίπου στα 68 ενώ οι φιλελεύθεροι στα 80.

Όμως, αυτό που παρατηρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι η οικειότητα στις σχέσεις που είχε κάποιος συνδεόταν άμεσα με την υγεία αλλά και την ευτυχία του. Επίσης, όσοι είχαν πιο ζεστές σχέσεις με τους αγαπημένους τους, κέρδιζαν περισσότερα χρήματα.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η σχέση με τη μητέρα κατά την παιδική ηλικία. Ενώ η καλή σχέση με τον πατέρα συνέβαλε σε μειωμένα επίπεδα άγχους στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Νιώστε ευγνωμοσύνη και δεν θα χάσετε

Και έτσι ίσως η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για την ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία κατέληξε:

“75 χρόνια μελέτης και 20 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση έδειξαν ότι η ανθρώπινη ευτυχία εξαρτάται από ένα πράγμα: την αγάπη! Τελεία και παύλα!”.