Δυο άστρα που... χορεύουν το ένα με το άλλο σε ένα τρελό κοσμικό βαλς ανακάλυψε η ομάδα του ελληνικής καταγωγής αστρονόμου, Γιάννη Αντωνιάδη, του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη της Γερμανίας.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο ζεύγος πολύ πυκνών άστρων που γυρίζουν το ένα γύρω από το άλλο κάθε 2,5 ώρες. Η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις διπλάσια από αυτή μεταξύ Γης - Σελήνης, ενώ οι τροχιές τους ακολουθούν τις πορείες ακριβώς που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Πρόκειται για ένα άστρο νετρονίων και ένα λευκό νάνο. Το άστρο νετρονίων, το λεγόμενο πάλσαρ, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός από τη Γη. Έχει διάμετρο 20 χιλιομέτρων και “γεννήθηκε” μετά τον θάνατο ενός παλαιότερου μεγάλου άστρου μέσω έκρηξης σούπερ-νόβα και το οποίο πλέον περιστρέφεται αστραπιαία γύρω από τον εαυτό του με ρυθμό 25 φορές ανά δευτερόλεπτο. Γύρω από αυτό, εντοπίστηκε να περιφέρεται ένα άστρο-λευκός νάνος, δηλαδή το απομεινάρι κάποιου επίσης παλαιότερου άστρου σαν τον Ήλιο μας, που σταδιακά γέρασε, έχασε τα εξωτερικά στρώματά του και άρχισε να ψύχεται.
Το δυαδικό αυτό αστρικό σύστημα (με την ονομασία PSR J0348+0432) ασκεί, λόγω της τεράστιας μάζας του, τεράστια βαρυτική επίδραση στο περιβάλλον του, εκατοντάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη βαρύτητα στη Γη. Έτσι, παρέχει μια ακραία, αλλά ιδανική, ευκαιρία για να ελεγχθεί η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν.