Μοιραία μπορεί να αποβεί μια κουταλιά κανέλας!

Μπορεί ένα κουταλάκι του γλυκού να δίνει άλλο άρωμα και γεύση στο φαγητό και τα γλυκά... μια κουταλιά της σούπας όμως μπορεί και να αποβεί μοιραία!

Ο λόγος για τη βασίλισσα των μπαχαρικών, την κανέλα. Η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας κανέλας μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας όπως μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. Αναφερόμαστε βεβαίως στην κατανάλωση του μπαχαρικού σκέτο και σε σκόνη.

Το Αμερικανικό Κέντρο Δηλητηριάσεων δέχεται εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες κλήσεις κάθε χρόνο για περιστατικά που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κανέλας. Αρκετοί από όσους καλούν χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Ειδικότερα μέσα στο 2012 έγιναν “της μόδας” οι διαγωνισμοί κανέλας: οι συμμετέχοντες προσπαθούν να καταπιούν μια κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Πνίξιμο, βήχας, αίσθημα καύσου είναι οι συχνότερες αντιδράσεις. Πολλοί από τους συμμετέχοντες “καίνε” ευαίσθητους ιστούς στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό τους. Ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων κατέληξαν στο νοσοκομείο με μηχανική υποστήριξη αναπνοής και μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Η κανέλα σε σκόνη στεγνώνει τόσο το στόμα που το άτομο δεν μπορεί να καταπιεί. Περιέχει επίσης την ουσία κυτταρίνη που κατακάθεται στους πνεύμονες καταστρέφοντας τη δυνατότητα τους να μεταβολίζουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, η κυτταρίνη της κανέλας δεν διασπάται στον οργανισμό κι έτσι μένει στους πνεύμονες σε συνδυασμό με τα καυστικά έλαια που περιέχει το μπαχαρικό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες λοιμώξεις των πνευμόνων, ειδικά σε ανθρώπους με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.