Οι γονείς της Ντόλυ ετοιμάζουν νέο, εξελιγμένο “μοντέλο”

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ρόσλιν στη Σκωτία ανακοίνωσαν -δεκαεπτά χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι,- ότι δημιούργησαν το πρώτο γενετικά τροποποιημένο γουρουνάκι, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων ζώων, ανθεκτικών στις ασθένειες.

 

Ο “χοίρος 26” αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που αφορά τη δημιουργία χοίρων που θα είναι γενετικώς τροποποιημένοι ώστε να ανθίστανται σε λοιμώξεις όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

 

Το γουρουνάκι γεννήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και υπέστη “ελάχιστη” γενετική τροποποίηση καθώς οι επιστήμονες εξάλειψαν μόνο ένα από τα 3 δισεκατομμύρια “γράμματα” του γονιδιώματός του.

 

Μάλιστα επειδή η νέα τεχνική παρέμβασης στο DNA δεν αφήνει κάποιο άλλο σημάδι στο γονιδίωμα του ζώου εκτός από την επιθυμητή μετάλλαξη, ουσιαστικώς μιμείται τη φυσική διαδικασία της εξέλιξης, με μια μικρή "βοήθεια"  του ανθρώπου.

 

Ο καθηγητής Μπρους Γουάιτλο από το Ρόσλιν ανέφερε ότι, με τη νέα τεχνική, τα ποσοστά επιτυχίας στη γενετική τροποποίηση ζώων είναι της τάξεως του 10% ως 15% - συγκριτικά τα ποσοστά επιτυχίας της συμβατικής μεθόδου γενετικής τροποποίησης είναι μικρότερα του 1%.

 

Ο καθηγητής τόνισε ότι από επιστημονικής απόψεως η νέα εξέλιξη προκαλεί ενθουσιασμό, συμπλήρωσε ωστόσο ότι το πώς αυτή θα γίνει αποδεκτή από το κοινό είναι ένα άλλο ζήτημα.