Οι επιστήμονες ξέρουν ότι η μουσική μπορεί να προσφέρει τόσο έντονη ηδονή, μεταφέροντας διάφορες χημικές "ανταμοιβές" στον εγκέφαλο, ώστε να φθάνει στα ίδια επίπεδα με τη χαρά του φαγητού ή ακόμα και του sex. Αυτό που δεν γνώριζαν μέχρι τώρα, είναι ότι πιθανότατα μπορούν να εντοπίσουν το μέρος του εγκεφάλου απ' όπου πυροδοτείται αυτή η απόλαυση.
Στο σχετικό πείραμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 20 ατόμων που άκουγαν κομμάτια τραγουδιών διάρκειας 30", τα οποία δεν είχαν ξανακούσει, αλλά ανήκαν στο γενικότερο είδος που προτιμούσαν. Στη συνέχεια, αντί να τους ρωτήσουν αν τους άρεσε το τραγούδι ή όχι, τους έδωσαν τη δυνατότητα να αγοράσουν το κάθε κομμάτι αμέσως μόλις το ακούσουν, έχοντας στη διάθεσή τους επιλεγμένα ποσά για να ξοδέψουν (0 δολάρια, 99 cents, $1,29 ή $2). Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ειδικούς να αντιληφθούν τι πραγματικά άρεσε στα υποκείμενα του πειράματος.
Με τον τρόπο αυτό, ανακάλυψαν ότι, τα πιο δημοφιλή τραγούδια, εκείνα δηλαδή για τα οποία οι άνθρωποι ήταν προετοιμασμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, ήταν και αυτά που προκάλεσαν την ισχυρότερη αντίδραση στον επικλινή πυρήνα, μία δομή στο κέντρο του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διαδικασία της ανταμοιβής. Τα αντίστοιχα εγκεφαλογραφήματα εμφάνισαν μία άμεση σχέση, ανάμεσα στο πόσο έντονη ανταπόκριση είχε ένα τραγούδι στον επικλινή πυρήνα και πόσα ήταν το άτομο διατεθειμένο να πληρώσει για να το αγοράσει.
"Αυτό που καθιστά τη μουσική τόσο συναισθηματικά ισχυρή, είναι η δημιουργία της προσδοκίας. Η δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα θεωρητικά υποδεικνύει εάν οι εν λόγω προσδοκίες ικανοποιούνται ή προσπερνιούνται", δήλωσε η Valorie Salimpoor του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, όπου πραγματοποιήθηκε το πείραμα. "Ο εγκέφαλος λειτουργεί κατά μία έννοια σαν σύστημα μουσικής αξιολόγησης" πρόσθεσε.