Άλλοι βλέπουν αρσενικούς άλλοι θηλυκούς δαίμονες, άλλοι μικρά παιδιά που μετατρέπονται σε κακά, δαιμονικά στοιχειά ενώ στη Βραζιλία υπάρχει ο θρύλος του ροζ δελφινιού που τη νύχτα γίνεται κακό πνεύμα και γητεύει τον ύπνο.
Σε όλους τους λαούς αλλά και σε πολλές εποχές, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι βλέπουν δαίμονες στον ύπνο τους.
Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι πιο επιστημονική και – ευτυχώς- λιγότερο στοιχειωμένη από όσο νομίζουμε.
Πρόκειται για το φαινόμενο της λεγόμενης υπνικής παράλυσης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες του σώματός μας χαλαρώνουν και ο οργανισμός μας λειτουργεί σε διαφορετικούς ρυθμούς.
Κάποιοι άνθρωποι όμως μπορεί να ξυπνήσουν στη διάρκεια της νύχτας. Αλλά μόνον ο εγκέφαλος τους, η συνείδηση τους. Το σώμα παραμένει σε κατάσταση ύπνου. Έτσι ο άνθρωπος βιώνει εκείνη την ώρα ένα έντονο αίσθημα παράλυσης. Μάλιστα, μπορεί να συνοδεύεται και από ένα αίσθημα ασφυξίας γιατί αναπνέουμε όχι με το ρυθμό που αναπνέουμε όταν είμαστε σε εγρήγορση.
Σε εκείνη τη φάση λοιπόν, λόγω της περίεργης κατάστασης συνείδησης, μπορεί κάποιος να έχει το αίσθημα ότι κάποιος είναι μαζί του στο δωμάτιο, π.χ. ένας δαίμονας. Και αυτό επειδή αντλούμε έντονα μορφές από τον κόσμο του ονείρου σε εκείνη τη φάση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 5 έως και 60% των ανθρώπων μπορεί να πάθουν υπνική παράλυση σε κάποια φάση της ζωής τους.
Καταστάσεις όπως άλλες διαταραχές ύπνου (π.χ. ναρκοληψία), υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο ή λόγω πυρετού, ύπνος σε κάποιο άγνωστο μέρος κλπ μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο και το αίσθημα της επίσκεψης των... δαιμόνων.
Όπως πάντως μαρτυρούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής τους από υπνική παράλυση είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς τι του συμβαίνει καθώς το όλο βίωμα είναι “απίστευτα ρεαλιστικό”, σύμφωνα με το LiveScience. Ωστόσο, συζητώντας και μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο, μπορεί κανείς να το ελέγξει σε σημαντικό βαθμό.